Actievoerders hebben vannacht het Sinterklaashuis in Dordrecht gesaboteerd. De sloten zijn dichtgespoten met vloeibaar metaal, waardoor het pand vanmorgen niet toegankelijk was. Ook werden stickers met de tekst “Zwarte Piet is racisme” op het pand geplakt. Toen de eerste medewerkers vanmorgen vroeg arriveerden, moesten zij de deur openbreken om het pand binnen te komen. Daarna werden de meeste stickers verwijderd om tegen tien uur toch gewoon open te kunnen. Niet bekend is hoeveel stickers geplakt werden. “Er zaten er heel veel”, zegt een medewerkster die geen precies aantal kan noemen. Vooralsnog is onduidelijk wie of wat achter de actie zit. In een anonieme mail aan de redactie van deze site laten de mensen achter de actie weten dat ze hoopten dat door tijdgebrek geen tijd zou zijn om de Pieten zwart te schminken. “Met deze ludieke en satirische actie willen wij duidelijk maken dat we het schandalig vinden dat er in een leuke multiculturele stad als Dordrecht nog altijd Sinterklaas gevierd wordt dat helaas niet voor elk kind een leuk en toegankelijk feest is.” “Wij hopen dat ook Dordrecht net als vele andere steden zal overwegen de stereotyperende eigenschappen van Piet aan te passen”, schrijven de actievoerders.

Albert Sok in Sinterklaashuis Dordrecht gesaboteerd (AD)


 1. Oliver # 1 
  8 maanden geleden

  Het stickeren is leuk, de deur vind ik minder ok. We moeten ons boven pietofielen als eerste minister Rutte en minister van binnenlandse zaken Kajsa Ollongren zetten die wetteloosheid bepleiten. Die in naam van een traditie bussen van de autosnelweg rijden aanmoedigen, die het ingooien van ramen bij mensen thuis stilzwijgend aanmoedigen door het niet te veroordelen. Maar we moeten vooral waakzaam blijven voor false-flag-acties en provocateurs van extreem rechts.

  Het AD-artikel bevat nep-nieuws. Erik Zindel de beheerder zegt: “We hebben geen zwarte pieten, maar gewoon pieten. Zonder kroeshaar en rode lippen.” Zindel zit duidelijk niet om een leugen verlegen. Een simpel bezoek aan de website bewijst het tegendeel.

 2. Eric # 2 
  8 maanden geleden

  Wat mij betreft hoeven we niet roomser dan de paus te zijn: een paar stickers is helemaal niets in vergelijking met het diepgewortelde institutioneel racisme in Nederland. Daar heb ik geen enkel probleem mee.

  Mooi dat meteen al blijkt dat ze liegen over blackface!

0

Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*