Logo.

Logo.

In april 2014 trapten enkele Groningse Doorbraak-leden de strijd tegen dwangarbeid in Groningen-Stad af. Na een aantal bijeenkomsten door en voor bijstandsgerechtigden met hoogleraar Gijsbert Vonk werd actiegroep DwangArbeid Nee Groningen (DANG) opgericht. De wekelijkse inloopochtend in het Vredesinformatiecentrum (VIC) ging van start in maart 2015 en is in mei 2018 gestopt.

Nu, na ruim vier jaar keihard werken om onszelf samen met andere bijstandsgerechtigden en baanlozen van onderop te organiseren, na inspreekmomenten, onderzoekswerk, publicatie van artikelen, bijeenkomsten, flyeracties en protesten, heft DANG zichzelf op. In praktijk blijkt het namelijk verdomde lastig om de dagelijkse repressie waarmee baanlozen te maken hebben, om te zetten in een strijdbaar, inspirerend en vooral zichtbaar verzet. Dat is ons niet gelukt. Daarom stoppen we er, voor nu, mee.

We danken oud-leden, baanlozen die bij ons aanklopten én sympathisanten voor hun inzet, motivatie, moed, strijdlust en solidariteit.

De strijd tegen dwangarbeid en tegen elke vorm van disciplinering, stigmatisering en criminalisering van baanlozen gaat door. Hoewel we onszelf in Groningen opheffen, zullen we ons laten horen daar waar uitkeringsgerechtigden, samen met anderen, collectief strijden voor hogere onvoorwaardelijke uitkeringen, de afschaffing van de Participatiewet en het repressieve bijstandsregime.

DANG


 1. Condor # 1 
  2 maanden geleden

  Erg om te lezen, maar ik snap jullie helemaal. We hebben in het verleden contact gehad maar aan mij hadden jullie niet veel. Was toen al tot dezelfde conclusie gekomen. Moe en leeggestreden.

  Ik was aan de rand van de afgrond beland met de strijd. Was op hetzelfde punt beland. Flikker maar allemaal een eind op,en na mij de zondvloed. Een hoop priveproblemen, etc etc. Ben van nature geen aktivist in tegendeel zelfs.

  De strijd tegen fascisme want dat is waar we werkelijk in Nederland en Europa tegen strijden is loodzwaar. De herinvoering van dwangarbeid ofwel arbeitseinzats een onderdeel van fascistische totalitaire regimes is een langdurige strijd. Nederland verwordt steeds meer langzaam maar zeker tot een totalitaite staat. Nog erger de rest van Europa gaat ook die kant op. Ook det weer herverdelen van geld van arm naar rijk. Een cleptocratie, ofwel de omgekeerde Robin Hood, stelen van armen en geven aan de rijken. De dividentbelasting is een voorbeeld maar is schijntje van de werkelijkheid. De grootste roof zit in nieuwe belastingmaatregel om boodschappen met 3 procent te verhogen waar niemand omheen kan.

  Steeds meer spionage en controle op gewone mensen. Overal camera’s, en andere hoogtechnologische middelen worden er ingezet. De ironische grap is dat het betaald wordt door dezelfde mensen die gevolgd en bespied worden.

  De retoriek die ik hoor en lees overal is hetzelfde als in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw in Nederland als in Duitsland. Weg met buitenlanders, weg met Joden, weg met alles dat anders is. Uniformiteit is het credo. Wat het ook mag inhouden.

  Wat is de ideale Nederlander? Hoe kan je een perfecte score halen? Alle hoofdsteden van onze provicies plus de provicies opdreunen? Dan blijven er maar weinig over. Het hele Wilhelmus kunnen opdreunen? Dat wordt een ramp nu.
  Er zijn vele patriotische partijen in Nederland die dat probleem willen gaan oplossen. Hoezee beste vaar. Dwangscholing , zoals ze dat in de VS hebben.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Pledge_of_Allegiance

  https://www.youtube.com/watch?v=xcwg7cnhW4E

  Snel en effectief. Standaard gebruik. Heb het zelf in een Zuid Amerikaans land waar ik geboren ben moeten doen, kan het lied nog steeds opdreunen. Niet zo erg als de VS iedere dag maar wel 2 keer in de week, op maandagochtend en op vrijdagmiddag. Verplicht.

  Van Kooten en de Bie hebben een bijna perfect plan ruim 30 jaar geleden opgesteld om voor eens en altijd er vanaf te zijn en voor vol Nederlanderschap te gaan. Humor? Ik denk het niet. Proefmarokkanen. Dit kan je makkelijk omzeilen door het woord Marokkanen te verwijderen.
  https://www.youtube.com/watch?v=9UxkzVhh7T0

  Van Kooten den de Bie gaven toen al de gevaren aan wat er speelde. Nu is het werkelijkheid geworden.

  Ik heb DANG altijd al gezien als een zeer professionele organisatie met hoge waarden en normen. En zo zal ik ze ook blijven zien wat er ook gebeurd. Wat jullie ook moge gaan doen.

  Mijn strijd is minder geworden maar blijf ook strijden met de middelen die ik heb, het is niet veel, maar ik wil wel mijn respect voor jullie uiten. Ik hoop dat jullie weer de energie en strijdbaarheid vinden die Groningers eigen is. Een keihard knotsgek eerlijk volk 🙂

  Condor

0

Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*