Europese rechter houdt Leers’ deportatie van Irakezen voorlopig tegen

Gerd Leers wil vluchtelingen deporteren naar oorlogsgebied Irak
Steeds vaker blijken uiteindelijk alleen nog maar Europese rechters het keiharde uitzetbeleid van de Nederlandse overheid enigszins te kunnen intomen.

De Tweede Kamer verwierp gisteren met een uiterst kleine meerderheid een motie van ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind om de voor vandaag geplande uitzetting van 16 afgewezen Iraakse vluchtelingen op te schorten. Op dezelfde dag vielen bij de zoveelste bomaanslag in Irak ruim 100 doden. Maar de president van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens stak gelukkig op het laatste moment een stokje voor de deportaties. Die zijn nu voorlopig van de baan, totdat het Hof “de risico’s nader heeft bekeken”.

Volgens de Vereniging van Asieladvocaten (VAJN) heeft de IND bewust een brief achtergehouden waarin het Hof de overheid adviseert om Iraakse vluchtelingen voorlopig niet uit te zetten. De brief zou anderhalve week geleden al zijn verstuurd. “De Nederlandse regering heeft besloten deze brief bij zich te houden, omdat met deze brief in de hand iedere uitzetting verboden zal worden”, aldus VAJN-voorzitter Loes Vellenga. In de brief kondigde het Hof aan dat vluchtelingen die naar Irak dreigen te worden uitgezet, daartegen met succes een voorlopig beroep kunnen aantekenen. Dat nieuws kwam minister van Immigratie en Asiel Gerd Leers vanzelfsprekend slecht uit. Hij heeft de Tweede Kamer er dan ook niet op tijd van op de hoogte gesteld. Leers houdt zich doof voor de kritiek van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, VluchtelingenWerk en Amnesty International. De mensenrechtenorganisatie publiceerde in april nog een schokkend rapport over de onveilige positie van Iraakse burgers.

Het dwarsliggen van Europese rechters is het kabinet Bruin 1 een doorn in het oog. Op 28 oktober liet premier Mark Rutte tijdens een EU-top in Brussel dan ook weten dat Nederland zo snel mogelijk het toch al harde Europese migratie- en asielbeleid verder wil aanscherpen. Nederland loopt binnen de EU al lange tijd voorop met het tegenhouden, uitsluiten, opjagen en uitzetten van migranten en vluchtelingen, en probeert de Europese wetgeving steeds verder aangescherpt te krijgen. Bruin 1 gaat daar nog meer energie in steken, zo heeft men de kiezer beloofd.

Harry Westerink