Geen fascisten in Theater Drachten! – Stuur ook een mail aan directeur Elly van der Goot

Bij het protest twee jaar geleden tegen het Baudet-circus dat langskwam in Leiden.

Net als in 2019 wil theater De Lawei in Drachten de fascisten van Forum voor Democratie (FvD) faciliteren in hun haatcampagne. Maar er is wel het een en ander veranderd sinds 2019. Het FvD is nóg openlijker over hun extreme seksisme, racisme, LHBTI+ haat, antisemitisme en steun voor Poetin. Tegelijkertijd is het theater openlijker over haar streven naar diversiteit en inclusieve werkcultuur.

Vandaag is het de eerste werkdag van Elly van der Goot, de nieuwe directeur van het theater. Zij moet zich bewust zijn van de onmogelijkheid om beide zaken te combineren. Hierom heb ik haar een mail gestuurd met het verzoek om de bijeenkomst van FvD te annuleren en ik roep iedereen op om datzelfde te doen.

Mail Elly van der Goot: directie@lawei.nl of bel haar: 0512-335000 (vraag naar directeur Elly van der Goot). Hieronder vind je nog een voorbeeldmail.

Wouter Pieterse


Geachte mevrouw Van der Goot,

Gefeliciteerd met uw aanstelling bij De Lawei.

Vanaf vandaag bent u als directeur eindverantwoordelijke voor een organisatie die het Charter Diversiteit ondertekend heeft. De Lawei heeft onderschreven zich te willen inzetten voor een meer gevarieerd personeelsbestand en een inclusieve werkcultuur. Volgens het eigen nieuwsbericht zou dit inmiddels zijn uitgewerkt in een plan van aanpak en een businesscase.(0)

Ik vraag me af hoe u dit kunt rijmen met het hosten van een bijeenkomst van Forum voor Democratie aanstaande dinsdag.

Dit is immers geen gewone politieke partij, maar een “dictatoriale anti-democratische beweging” (1) waarvoor geldt dat “Experten halten die Partei inzwischen für eindeutig faschistisch” (2) en die wordt geleid door een man die veroordeeld is voor zijn antisemitisme.(3) Het is een partij die zich actief inzet voor het terugdraaien van vrouwenrechten (4), wiens leider vrouwen verwijt te werken (5) en wiens raadsleden zo tekeer gaan tegen de emancipatie van transgender personen dat mensen huilend de vergadering verlaten. (6) Het is een partij van wie de leider de gruwelijke oorlog in Oekraïne “het meest hoopvolle wat ik heb meegemaakt” (7) noemt en Poetin een “prachtvent”.(8)

Ik wil u niet vermoeien met nog meer voorbeelden, u kunt de lijst ongetwijfeld ook zelf aanvullen met voorbeelden waaruit het seksistische, racistische, ja ronduit fascistische karakter van deze club blijkt.

Maar wel vraag ik u na te denken over de invloed van het faciliteren van deze fascisten op uw streven naar een inclusieve werkcultuur en veilige werkomgeving. Verwacht u werkelijk dat de mensen die voor diversiteit van De Lawei moeten zorgen, met plezier werken in een organisatie die mensen faciliteert die haat tegen hen verspreiden?

Ik kan het me niet voorstellen.

Hierom vraag ik u als nieuwe directeur van De Lawei de samenleving te laten weten dat De Lawei een schouwburg is waar iedereen zich veilig en welkom moet voelen:

Ik vraag u het evenement van Forum voor Democratie te annuleren.

Met vriendelijke groeten,

Wouter Pieterse


P.S. de bronvermeldingen: