Leidse anti-fascisten: “Thierry, rot op!” (beeldverslag)

Vanmiddag kwamen bijna zestig activisten van diverse bewegingen, groepen en partijen in Leiden relatief spontaan bij elkaar om te protesteren tegen het bezoek aan de stad van de fascist Baudet en zijn “vrijheidskaravaan”. Pas 24 uur van tevoren werd bekend dat en waar hij precies kwam: om 14:00 uur op de Lammermarkt.

De politie dirigeerde ons naar een vak aan de rand van het plein waar we zelf zondag nog het Klimaatalarm organiseerden. We maakten voortdurend herrie, scandeerden leuzen en zongen strijdliederen als “Bella ciao”. De sfeer was strijdbaar en de onderlinge banden zijn verder aangehaald. Vooral #Leidenvoor14 speelt inmiddels een grote rol als knooppunt van de snel groeiende Leidse beweging.

Die beweging is hard nodig want het fascisme groeit ook snel. Baudet wist honderden aanhangers te trekken, die dicht opeengepakt hun grote leider toejuichten en die na een uurtje trots met een poster weer naar huis gingen. Enkelen wilden gedurende en na afloop van het optreden van hun held onze kant oplopen, zwaaiende met hun posters, maar de overmacht aan politie hield hen tegen.

Gisteren vond overigens in Utrecht een soortgelijk protest plaats.

Eric Krebbers

Van de Beestenmarkt naar de Lammermarkt
PowNed werd met herrie het interviewen onmogelijk gemaakt.
RTV West stonden we natuurlijk wel te woord.
Baudet-Jugend wilde komen trollen met posters van hun geliefde Leider. Maar de politie hield hen tegen.
Meerdere linies agenten.
Nog een die trots zijn Leider komt laten zien.
Lokale SP-ers maken duidelijk aan welke kant ze staan!
Ondertussen ging een van de anti-racisten een kijkje nemen bij het podium. Een beveiliger was niet blij met haar stellingname…
Allemaal samen knus met de grote Leider een superspreading event creëren!
Zo dicht mogelijk bij je Leider zien te komen…
De bruine massa vlak voor de Leider.
Het einde van onze actie. We zijn samen vertrokken en werden onderweg nog aangemoedigd door heel wat Leidenaren die ook niets van Baudet moeten hebben.