Ik ben geen fan van het referendum. Ik vind het een mechanisme dat geen recht doet aan de inbreng van mensen in de maatschappij. Het geeft de schijn van zeggenschap aan mensen, terwijl de realiteit is dat politici en campagnemakers ermee een extra wapen voor demagogie in handen hebben gekregen. Voor mij geeft een referendum ons schijnzeggenschap terwijl het demagogen sterker maakt. Maar dat maakt mij geen bondgenoot van de regering die het afschaft. Voor de regering geldt eerder het omgekeerde. Die wil geen referendum omdat zelfs de schijn van zeggenschap vanuit de bevolking ze niet uitkomt: stel dat mensen erdoor echt het idee krijgen dat ze iets te vertellen hebben. Ik verfoei een referendum omdat mensen er niet serieus door genomen worden: het geeft geen echte zeggenschap. De regering verfoeit een referendum omdat ze blijkbaar bang is dat mensen er wèl serieus door genomen worden, of dat gaan denken en zich er naar gaan gedragen ook. Ik denk dat mensen ten onrechte dat referendum zagen als nuttig. Maar precies datgene wat mensen er nuttig aan vonden, is datgene wat de regering ze nu ontneemt. Ik sta dan ook wel aan dezelfde kant als de mensen die zich door de afschaffing van dat referendum beledigd voelen, en beroofd van het beetje stem dat ze dachten te hebben. Een regering die zo met haar eigen democratisch-demagogische speelgoed omspringt zodra ze de controle ook maar een klein beetje zou kunnen verliezen… zo’n regering is een arrogante, openlijk autoritaire regering. Een regering die mensen het referendum – feitelijk toch al een fopspeen – afpakt, behandelt ons daarmee als kleine onmondige kinderen. Die regering zal het daarmee ook makkelijker krijgen om ons andere dingen te ontnemen, waaronder dingen die in tegenstelling tot dat referendum wel van grote waarde zijn. Daarom vind ik het afpakken van het referendum dus net zo goed een slechte zaak als het referendum zelf. Maar dat referendum is dus op sterven na dood. De regering is helaas springlevend, en dient buiten alle democratische demagogische procedures om en desnoods dwars er tegen in, het leven buitensporig zuur te worden gemaakt als de vijand van vrijheid en zelfbestuur die het overduidelijk is.

Peter Storm in Geen traan om dat referendum, maar… (Ravotr)


 1. DrM # 1 
  4 maanden geleden

  Aan de andere kant kunnen referenda net zo goed verkeerd uitpakken voor de Arme Kant van ons land. Stel dat er een referendum gehouden zou worden over dat uitkeringen en toeslagen verlaagd, dan wel afgeschaft moeten worden, en de meerheid van de bevolking stemt daarmee in, zijn de rapen pas echt goed gaar voor de Arme Kant. Omdat er onder veel rechtse Hardwerkende Nederlanders maar weinig draagvlak voor Bijstandsuitkeringen en toeslagen is.

  Vergeet niet dat Forum voor Democratie die zo voor referenda is, een uiterst rechtse partij is die helemaal niets heeft met de Arme Kant van ons land. Bovendien is FvD een partij die het geen probleem vindt om bevolkingsgroepen te discrimineren. Zulke rechts-populisten moet je niet eens aan de macht willen hebben, omdat zij diverse bevolkingsgroepen uitsluiten en discrimineren, inspelen op ontevredenheid van burgers en referenda een symptoom van ontevredenheid zijn. Neem bijv. Jan Roos met het Oekraïnereferendum, toen hij de rechtse partij VNL had opgericht, wilde deze partij uitkeringen en toeslagen fors verlagen, waardoor de Arme Kant het nog veel moeilijker zou krijgen.

  De Arme Kant laat zich ook monddood maken door zich veel te weinig van zich te laten horen op bijv. het Malieveld. Komt omdat het erg moeilijk is om massaal te protesteren, vooral het vervoer naar Den Haag is erg lastig.

 2. Eric # 2 
  4 maanden geleden

  Aan de andere kant

  Wat je beschrijft is niet de andere kant, maar dezelfde kant als Peter hierboven beschrijft…

0

Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*