Gemeente Utrecht ronselt baanlozen voor dwangarbeid bij StimulanS

Screenshot van de landing page van de website van StimulanS, met een foto van een groep lachende mensen met hun handen in de lucht, het lijkt alsof ze juichen.
Van de voorpagina van de StimulanS-website.

“Ben je op zoek naar een baan? Maar weet je nog niet precies wat je wilt en of kan? Via Werkbedrijf StimulanS kun je zo aan de slag in de logistiek, transport, techniek & bouw!” Dat klinkt wellicht hoopvol als je als baanloze graag aan het werk wilt in een goed betaalde baan. Echter, Utrechtse bijstandsgerechtigden worden door het Matchplein (afdeling Werk en Inkomen) gepusht om drie maanden zonder loon en arbeidsrechten in reguliere banen te werken tot ze “werkfit” zijn. Doorbraak roept baanlozen op om hier niet aan mee te werken en eist dat gemeente Utrecht stopt met zulke uitbuitconstructies. Ben jij ook benaderd? Neem je dan even contact met ons op (zie onderaan)?

“Je start in De Meern op de locatie van het werkbedrijf. Samen kijken we met jou welk werk het beste bij jou past. Je hoeft niet per se een VOG te kunnen overleggen. Je start met een werkervaringsplaats* voor minimaal 20 uur per week en bij voorkeur met een opbouw tot minimaal 32 uur per week. Daarna krijg je – bij goed functioneren – een contract voor zes maanden. *Dit houdt in dat je de eerste drie maanden met behoud van uitkering gaat werken. De tijdsduur van de werkervaringsplaats wordt verkort als je eerder werkfit bent”, zo is te lezen in een van de wervende mailtjes die Het Matchplein rondstuurt.

Screenshot van de 'wervende' e-mail.
Herken jij de vacatures en/of bedrijven? Laat het ons weten.

De constructie is duidelijk. Baanlozen moeten drie maanden zonder loon en arbeidsrechten “leren werken” tot ze “werkfit” zijn, waarna ze heel misschien een contract voor zes maanden kunnen krijgen. Dat is, als ze goed functioneren. Werken ze niet goed mee aan het “werkfit” worden, dan kan het werkbedrijf hen afdanken en bij of via de gemeente weer om nieuwe dwangarbeiders vragen. Kassa voor het werkbedrijf en de bedrijven waar de baanlozen drie maanden gratis hebben gewerkt. Daarnaast is een contract van zes maanden zwaar kak, want na die periode kan men weer opnieuw een uitkering gaan aanvragen. Fuck flexwerk!

Uit een folder (zie de drie afbeeldingen) blijkt dat baanlozen aan de slag moeten bij reguliere bedrijven in reguliere banen, waar normaliter loon en arbeidsrechten tegenover staan. Er worden orderpickers, bouwmedewerkers, heftruckchauffeurs, bijrijders, sorteerwerkers, magazijn- en assemblagemedewerkers gevraagd. Werk dus waar de bazen van die bedrijven lekker aan zullen verdienen (en de baanlozen niet). Maar de vacatures zijn zonder bedrijfsnaam, wellicht niet zo heel vreemd. Dwangarbeid is immers geen beste reclame voor bedrijven!

Screenshot van diverse vacatures, zonder bedrijfsnamen erbij.
Herken jij de vacatures en/of bedrijven? Laat het ons weten.

StimulanS

De B.V. achter Werkbedrijf StimulanS bestaat sinds 2010 en heeft twee werknemers. Wij vonden er één: directeur/eigenaar Philip Pehlig. Het bedrijf huurt een pand aan de Kasteleinenkampweg in Den Bosch en het Werkbedrijf zit in een ruimte in een pand aan de Strijkviertel in De Meern.

StimulanS werkt samen met het Werkgeversservicepunt Midden-Utrecht en de gemeente Utrecht om baanlozen te werk te stellen (detachering) via werkervaringsplaatsen en leerwerkplekken (pdf). StimulanS zou al jaren ervaring en ‘succes’ hebben met het te werk stellen van baanlozen, al is dat nergens terug te vinden, ook niet op hun website. Al met al is StimulanS niet zo transparant en dus keivage shit.

Wat ook in het oog springt op de website van StimulanS is (buiten het stigmatiseren en economiseren van bijstandsgerechtigden) het gehamer op de nationaliteit van baanlozen: “Met onze aanpak brengen we een grote doelgroep weer terug in de werkmaatschappij, reduceren we de uitgaven voor de uitkeringen (belastinggelden) en maken we het voor werkgevers weer aantrekkelijk om goed voorbereide, productieve en gemotiveerde werknemers met de Nederlandse nationaliteit aan te nemen.” Dit komt volgens StimulanS voort uit het verdringen van baanlozen met een Nederlandse nationaliteit van de arbeidsmarkt “door andere arbeidskrachten uit EU-landen” en “een negatief imago bij werkgevers”. Wat een racistische crap: StimulanS “voor uw eigen arbeidsreserveleger eerst”, bah! En, weigert StimulanS dan dus baanlozen die niet de Nederlandse nationaliteit hebben of die geen witte Nederlanders zijn?

Herken jij de vacatures en/of bedrijven? Laat het ons weten.

Dwangarbeid

StimulanS wordt in een recent eindrapport van de Rekenkamer Utrecht (blz. 140) omschreven als: “StimulanS. Arrangement/3 (hiermee worden bijstandsgerechtigden aangeduid die 30 tot 50 procent loonwaarde hebben, red.). Aanbod van betaald werk op de kansrijke beroepsprofielen productiemedewerker, magazijnmedewerker en bouwhulp. Kandidaat start met proefplaatsing (max. 2 maanden), gevolgd door een arbeidscontract bij StimulanS (6 maanden/32-40 uur per week), waardoor kandidaten uitkeringsonafhankelijk worden. StimulanS detacheert kandidaten ook bij andere werkgevers en biedt dan extra begeleiding. Werkzaamheden tijdens de proefplaatsing en/of dienstverband vinden plaats in eigen werkbedrijf van StimulanS. Het betreft productiewerk met coaching on the job, persoonlijke begeleiding en training. Daar waar noodzakelijk ook in de privésfeer (bijv. hulp bij de financiële situatie, huisvesting, etc.).”

Hé, merkwaardig. In het rapport gaat het om een proefplaatsing: maximaal twee maanden werken in het eigen werkbedrijf (!) waarna StimulanS een arbeidscontract van zes maanden garandeert. En dus niet om een werkervaringsplaats waarin baanlozen drie maanden worden gedetacheerd (!) in reguliere arbeidsplaatsen tot ze “werkfit” zijn, waarna StimulanS heel misschien een contract voor zes maanden aanbiedt. Nu is dit alles eigenlijk lood om oud ijzer; bij proefplaatsingen (blz. 144 eindrapport) en werkervaringsplaatsen werken baanlozen zonder loon en arbeidsrechten. Dwangarbeid!

Hoe dan ook, de gemeente Utrecht, het Werkgeversservicepunt Midden-Utrecht (*) en StimulanS organiseren samen nog steeds diverse uitbuit- en disciplineringstrajecten voor baanlozen. Dat bijstandsgerechtigden deze kennelijk vrijwillig aan kunnen gaan, biedt ruimte: ruimte om niet mee te werken aan deze dwangarbeidprojecten!

Ben jij ook benaderd door Matchplein om te reageren op de dwangarbeidvacatures van Werkbedrijf StimulanS of heb je ervaring met Werkbedrijf StimulanS? Herken jij de vacatures en weet je om welke bedrijven het gaat? Laat het ons weten. Mail: doorbraak@doorbraak.eu of tik ons aan op Twitter/Facebook/Mastodon/Instagram.

Puk Pent

Noot

(*) De volgende gemeenten vallen binnen de regio Midden-Utrecht: Bunnik, De Bilt, Houten, IJsselstein, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede, Woerden, Zeist.