Gevraagd: solidariteit met anti-racisten

Stop racisme
“Stop de tsunami van racisme!” Op 12 december 2006 werden 4 mensen midden in de nacht opgepakt voor het schilderen van deze leus op een viaduct over de A15. De tekst was een reactie op de xenofobe toon van de verkiezingspropaganda in het algemeen, en de uitspraken van Geert Wilders in het bijzonder.

Na twee nachten vastgezeten te hebben, werden de schilders met een dagvaarding naar huis gestuurd. Enkele maanden later diende de rechtzaak. Van de 4 gearresteerden werd er uiteindelijk slechts één daadwerkelijk veroordeeld. Een ander werd wegens een vormfout vrijgesproken. De overige twee hadden vooraf aan de zitting al te horen gekregen dat ze niet vervolgd zouden worden. Ter zitting kwam het Openbaar Ministerie met een verrassing en eiste een civiele vordering à 10.000 euro. Dat zou het schoonmaken gekost hebben. Dat kwam nog bovenop een werkstraf van 40 uur, die de schilder al eerder kreeg opgelegd. Een civiele vordering is een extra maatregel die ingezet kan worden als de rechtbank van mening is dat “de maatschappelijke rechtsorde is verstoord”. Door middel van het eisen van dergelijke absurd hoge boetes denkt zij de rechtsorde te kunnen herstellen.

Er is de laatste jaren een duidelijk een patroon te herkennen in het handelen van justitie tegen activisten. Steeds vaker gebruikt men wettelijke kunstgrepen, zoals de civiele vordering, om activisten op hun plaats te zetten. Maar het linkse denken kenmerkt zich juist door verzet tegen onrecht, en elke poging om dat verzet de kop in te drukken dient dus met meer verzet te worden beantwoord! Doorbraak heeft hierom besloten om een klein deel van de civiele vordering te betalen en roept op tot solidariteit met de viaductschilders. Tegen de tsunami van racisme! Voor een vrije, egalitaire samenleving!

Wil je ook geld overmaken? Stort dan op giro 1063444, tnv “Doepoen” te Nijmegen, ovv “schadevergoeding 10.000 euro”.