Groningen: politie sleept solidaire studenten met geweld uit Academie-gebouw

Gisteren bezetten actievoerders van Occupy RUG opnieuw het Academie-gebouw van de Groningse universiteit. Drie weken geleden deden ze dat ook al, waarna ze met het bestuur in gesprek gingen over de sociale veiligheid op de universiteit.

Gistermiddag gingen die onderhandelingen door. Dit keer ging het erom dat de diversiteitsonderzoeker Susanne Täuber haar positie terug moest krijgen. Die werd eerder ontslagen omdat ze een rapport schreef waarin ze de onveilige werkomgeving aankaartte.

Toen de onderhandelingen vastliepen, bezetten de actievoerders opnieuw het gebouw. Hun enige eis was om Täuber haar baan terug te geven. Vervolgonderhandelingen zouden geen betekenis hebben zonder dat eerst te doen. Het college van bestuur weigerde echter om haar aan te nemen, waardoor er dus geen verdere onderhandelingen plaatsvonden.

Tegen de avond begon de universiteit het gebouw op slot te doen. De actievoerders weigerden om hun vreedzaam protest te beëindigen en daarop riep de universiteit de politie om hen te verwijderen. Dit deed de politie zeer hardhandig: enkele mensen werden gewurgd, aan hun haar getrokken, of hun duimen en armen pijnlijk verdraaid.

Nadat alle actievoerders uit het gebouw getrokken waren, dwong de politie hen van het terrein. Met een politiehond op de achtergrond en met wapenstokken in hand (enkele actievoerders werden ook geslagen) werkten ze de ongewapende en vreedzame actievoerders van het terrein.

Het lijkt erop dat het college van bestuur het belangrijker vindt om de huidige structuur niet aan te tasten dan om de veiligheid en zorgen van hun studenten serieus te nemen. Met de inzet van de politie bewijst het bestuur dat het orde belangrijker vindt dan rechtvaardigheid. Daarom eist Occupy RUG vanaf nu niet meer alleen het teruggeven van haar positie aan Susanne Täuber, maar ook het ontslag van het huidige college van bestuur van de RUG.

Nickname