Grote opkomst bij fakkelprotest Haarlem tegen detentie afgewezen vluchtelingen

Fakkels in Haarlem.

Afgelopen donderdag was de Grote Markt in Haarlem het toneel van een goed bezocht fakkelprotest tegen de detentie van afgewezen vluchtelingen. Maar liefst honderd mensen verzamelden zich midden op het plein en vormden daar – al dan niet voorzien van brandende fakkels – een grote kring.

Het protest was georganiseerd door het oecumenisch diaconaal centrum Stem in de Stad dat ondersteuning biedt aan vluchtelingen, mensen zonder papieren en daklozen. Aanleiding voor het protest was de arrestatie en het in vreemdelingenbewaring plaatsen van drie afgewezen vluchtelingen. De drie waren zelf ook betrokken bij Stem in de Stad, bij de afdeling Asielzoekers en het Wereldhuis die vluchtelingen respectievelijk hulp bieden en hen ondersteunen om zichzelf een aantal praktische vaardigheden aan te leren.

Het protest.
Enkele van de aanwezigen waren in kamp Zeist langs geweest bij enige van de gevangen gezette vluchtelingen. Ze wisten te vertellen dat het hen heel goed deed dat er die avond voor hen geprotesteerd werd. De gebeurtenissen zijn overigens niet nieuw voor Stem in de Stad. Het gebeurt vaker dat mensen worden gearresteerd en na verloop van tijd weer worden vrijgelaten, omdat er geen zicht is op uitzetting. De vluchtelingen keren dan vaak weer terug naar Haarlem en Stem in de Stad. De IND weet eigenlijk ook wel dat er geen zicht op uitzetting naar bepaalde landen is, maar ze proberen het toch iedere keer. “Pure pesterij”, noemde een van de aanwezigen dat en hij verwees terecht naar de onmogelijke situatie van de Somalische vluchtelingen in het tentenkamp bij het asielzoekerscentrum Ter Apel.

Het protest.
Het is jammer dat het protest zich vooral richtte tegen “zinloze detentie”, dat wil zeggen tegen detentie van afgewezen vluchtelingen zonder uitzicht op uitzetting, en niet tegen de hele praktijk van het opjagen, opsluiten en uitzetten van vluchtelingen en migranten. Niettemin vond ik het hoopgevend dat in deze xenofobe tijden maar liefst honderd mensen deelnamen aan een protest gericht tegen de onmenselijke behandeling die vluchtelingen moeten ondergaan. Een aanmoediging om dit protest voort te zetten en uit te breiden zowel in grootte als in reikwijdte.

Jacob Visser