2 januari, Arnhem, Nijmegen: schoonmakers gaan weer staken

Schoon genoeg!

Nadat het ultimatum dat de schoonmakers aan hun bazen hadden gesteld op nieuwjaarsnacht is verstreken, beginnen ze vanaf vandaag in het hele land met acties. Om te beginnen op de treinstations van Arnhem en Nijmegen, waar schoonmakers om 18:30 uur het werk neerleggen. Deze aftrap voor een landelijke staking wordt gevolgd door een grote actie op 5 januari in Amsterdam.

“Wij vragen geen bonussen of gouden bergen, maar doodnormale dingen. Zoals genoeg tijd om ons werk te kunnen doen en ziekenhuizen, treinen en scholen schoon te kunnen maken. Of doorbetaling als we ziek zijn. En een respectvolle behandeling. Voor de meeste mensen in Nederland de normaalste zaak van de wereld. Wij gaan dat nu ook afdwingen”, aldus de strijdbare Khadija Tahiri, schoonmaker in een ziekenhuis en de gekozen president van de Vakbond van Schoonmakers, aangesloten bij FNV Bondgenoten. “Wij zullen niet alleen de schoonmaakbazen maar vooral de grote dure opdrachtgevers aanspreken. Zoals Philips, de Belastingdienst en de banken. Ze willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten en verwachten wonderen voor onmogelijke lage prijzen.”

De schoonmakers hebben hun bazen zes eisen voorgelegd: een normale werkdruk, een respectvolle behandeling bij ziekte, afschaffing van wachtdagen, een reiskostenvergoeding, opleidingen, en een loonsverhoging van vijf procent. In de loop van de week wordt ook op andere stations in het land het werk plat gelegd. De succesvolle staking van maar liefst 9 weken in 2010 heeft laten zien hoe vastberaden en volhardend de schoonmakers zijn. Zo’n onverzettelijke houding is dringend noodzakelijk, want de schoonmaakbazen en hun opdrachtgevers proberen er alles aan te doen om het werk van de schoonmakers zo zwaar en zo goedkoop mogelijk te maken.

Harry Westerink