Haal het geld bij Nuon-topman Huib Morelisse!

1,2 miljard mensen moeten per dag rondkomen van minder dan 70 eurocent. Huib 'immoreel' Morelisse graait in zijn eentje 2054 euro per dag bijeen.
Velen aan de onderkant en in de middengroepen van de samenleving worden geconfronteerd met lastenverzwaringen, dalende koopkracht en een bezuinigingsdrift die harde klappen uitdeelt. Maar het salaris van Nuon-topman Huib Morelisse is onlangs zonder blikken of blozen met 70 procent verhoogd naar 750 duizend euro, zonder toestemming van de aandeelhouders van het energiebedrijf. Bij dat soort topbestuurders zit het geld en daar moet het geld dan ook worden gehaald.

Morelisse krijgt daarnaast ook nog eens 724 duizend euro als goedmakertje voor “misgelopen inkomsten” bij zijn vorige werkgever, Essent. Minimumlijders lopen maandelijks ook inkomsten mis, moeten op een houtje bijten en zouden daarom graag een bonus uit handen van Morelisse willen ontvangen om de enorme kloof tussen de armsten en de rijksten in Nederland enigszins te kunnen overbruggen.

De commissarissen van Nuon laten weten dat ze de verontwaardiging over de riante salarisverhoging van Morelisse kunnen “begrijpen”, maar ze houden hun poot stijf. Voor hun soort mensen zou dit soort topsalarissen normaal moeten worden geacht. Het gaat er echter niet om of de topbestuurders zich onze woede kunnen voorstellen. Het gaat erom dat zij eens een keer moeten gaan dokken. Zij moeten geld ophoesten en inleveren, niet wij. Hun geld moet worden overgeheveld naar de andere en arme kant van de samenleving, niet andersom. Zij zijn het die moeten bezuinigen. Zij zijn het bij wie we het geld gaan halen. En niet zo’n klein beetje ook. We eisen miljarden euro’s. Met minder nemen we geen genoegen.

Harry Westerink