Hoopgevende uitspraak van Haarlemse rechter tegen anti-abortusactivisten

Activiste tegen de grote christenfundamentalistische anti-choice demonstratie van 8 december 2018 in Den Haag.

Voor wie ongestoord een abortuskliniek wil bezoeken, is er mogelijk goed nieuws. Het moet alleen nog wel even leiden tot actie van tot nu toe niet welwillende burgemeesters en minister, maar de rechter is duidelijk: als anti-abortusactivisten een cliënt van een abortuskliniek aanspreken in de buurt van de ingang, dan heeft dat niets te maken met demonstratievrijheid. Het is een wanordelijkheid die door de anti-abortusactivist gepleegd wordt. De gemeente mag daar tegen ingrijpen.

Over deze kwestie is al decennia lang gedonder, want anti-abortusactivisten doen al sinds de tachtiger jaren van de vorige eeuw alsof de stoep van de abortuskliniek hun eigen voortuintje is, waar ze naar hartenlust andere mensen hun mening op kunnen dringen. Gemeenten doen daar over het algemeen vrij weinig tegen. De politie behandelt anti-abortusactivisten meestal alsof ze fatsoenlijke mensen zijn. Pro-choice mensen die anti-choice activisten proberen weg te houden bij de klinieken, worden meestal zelf gearresteerd.

De rechter heeft nu dus gezegd: nee, anti-abortusactivisten staan niet in hun recht om bij de ingang te ‘counselen’. Wat goed nieuws is, als je bedenkt hoe de mensen van “Schreeuw om leven” vaak in onder andere Rotterdam de meest schandalige voorstellen deden aan zwangere vrouwen. Wat soms tot walgelijke deals leidde, zoals: “Als jij besluit je kind te houden, dan krijg je van ons een jaar lang luiers”.

Het Humanistisch Verbond heeft inmiddels opnieuw aangedrongen op het instellen van bufferzones bij klinieken, waar we als pro-choice-beweging al jaren voor strijden.

Ik heb een handhavingsverzoek gestuurd naar burgemeester Aboutaleb, omdat Rotterdam een van de steden is waar anti-abortusactivisten heel opdringerig aanwezig zijn bij het verzamelgebouw waar de kliniek zit.

Ook VWS-minister Hugo de Jonge zou nu verantwoordelijkheid moeten nemen, en onmiddellijk met landelijke richtlijnen moeten komen om in te grijpen als er anti-abortusactivisten in de weg staan bij reproductieve gezondheidszorg.

Hiermee roep ik iedereen op om ook de gemeenten en de landelijke politiek erop te wijzen dat deze uitspraak van de rechter verzilverd moet worden. Het is immers absurd als je rechten hebt die wel goed vastgelegd zijn, maar je vervolgens op de stoep benaderd wordt door rare kwakzalvers als je gebruik van wilt maken van die rechten.

Krijtje van de Stoep