Huurder Hans: “Staedion, stop de uitzetting en verlaag de huur!” (video)

Hans overhandigt de eisen.

Vanmiddag kwamen ruim 10 mensen bijeen voor de deur van Staedion in Den Haag. De Bond Precaire Woonvormen (BPW) Den Haag had daar een actie georganiseerd omdat die wooncorporatie Hans uit zijn huis wil gooien. Hans is inkomen kwijt geraakt door corona en door ziekte. De gemeente wil hem tegemoet komen in de huurkosten mits Staedion de huur verlaagt. Dat weigert Staedion, en men wil hem op straat knikkeren, ondanks de afspraken die men met de gemeente heeft gemaakt om geen mensen meer uit hun woning te zetten.

Dit jaar stond de BPW al drie keer eerder bij Staedion, en op andere plekken. Vaak had dat effect en werd de huisuitzetting tegengehouden. Daarom is het belangrijk om samen de verhuurders te confronteren! Om samen ons recht te halen én om de ellende van de wooncrisis zichtbaar te maken.

Op de video zie je de toespraak die Hans hield, en een toespraak van een andere huurder die eerder met de BPW wist te voorkomen dat ze op straat belandde. Geweldige solidariteit: als met uitzetting bedreigde huurders elkaar komen steunen in de strijd!

De actievoerders spraken met de bestuursvoorzitter van de corporatie en overhandigden hem een aantal eisen. Een belangrijke en sterke actie weer van de BPW, die natuurlijk niet op zich staat. Wonen is een mensenrecht, maar door het neo-liberale beleid van de afgelopen decennia wordt het vinden en behouden van betaalbare woonruimte voor steeds meer mensen een levensgroot probleem. Twee weken geleden deden 15.000 mensen mee aan het #woonprotest in Amsterdam, en in oktober (#woonopstand) en november (#voorverzet) volgen ook grote landelijke demonstraties in respectievelijk Rotterdam en Den Haag.

Eric Krebbers

Aan het begin van de actie.
In de etalage van Staedion. Helaas alleen de opties “ik wil kopen” en “ik wil huren”, maar niet “ik wil mijn huis niet uitgezet worden”.
Bestuursvoorzitter is naar buiten gekomen.
In gesprek.
Afsluitende groepsfoto.