Jerry Afriyie op de KOZP-manifestatie in Eindhoven: “Vooruit, nooit achteruit!”

De inspirerende toespraak van Jerry Afriyie, gisteren in Eindhoven op de Kick Out Zwarte Piet-manifestatie “Sta op tegen racisme en geweld”.

Acht jaar geleden stonden we met zijn tweeën bij de nationale Sinterklaasintocht in Dordrecht om aandacht te vragen voor het racisme van de figuur Zwarte Piet. Wij waren met z’n tweeën, dichter Quinsy Gario en ik, en één persoon in de backoffice, kunstenaar Raul Balai. Drie mensen die de vurige wens hadden voor een racismevrije nationale Sinterklaastraditie. Een kinderfeest dat de kinderlijke onschuld en het zelfbeeld niet aantast. We werden met grof geweld een steegje ingesleurd en tegen de grond gewerkt. Ik kwam met mijn gezicht hard tegen de straattegels, drie agenten sprongen op mij, ik kreeg knieën tegen mijn hoofd en in mijn rug, terwijl ik het uitschreeuwde van de pijn. Daarbovenop raakte ik half verlamd van de kou.

Ik zag voeten voorbijlopen. Maar ik riep niet om hulp naar de omstanders. Met het beetje kracht dat ik kon opbrengen, riep ik: “Ik ben hier voor alle volwassenen en kinderen in Nederland die niet gehoord worden.” Nou, als ik in zulke omstandigheden, waarin de waardigheid van de mens geweld wordt aangedaan, niet afgeweken ben van de boodschap die ons vandaag hier bij elkaar heeft gebracht, hoe the fuck denk je dan dat posters, met afbeeldingen van mij in een Pietenpak, mij gaan tegenhouden?

In 2014 werd ik gearresteerd met een nekklem. Ik overleefde het, maar Mitch Henriquez niet. Mijn baan werd van mij afgepakt om jullie af te schrikken, maar wij gingen, meer dan ooit, gedreven verder, want onze kinderen en hun leeftijdsgenoten rekenden op ons. In 2016 werden er 200 van ons onterecht gearresteerd, met al het voorgaande geweld bij elkaar opgeteld. Wij kwamen uit onze cellen, dubbel gemotiveerd schreeuwden we: “Weg met Zwarte Piet”, “Genoeg is genoeg”.

In 2017 droeg de politie het geweld over aan extremisten en geradicaliseerde pro-pieters. Wegen werden geblokkeerd door mensen die zich Friezen noemen, maar geen enkel besef hebben van de bijdragen en de solidariteit van Friezen aan zwarte emancipatie en de Surinaamse onafhankelijkheid.

In 2018 hebben we, hier in Eindhoven – de stad van mijn favoriete club PSV – en op vele andere plekken, racisme met onze blote ogen in full HD kunnen zien.

Dit is slechts een selectie van het geweld dat we hebben moeten ondergaan om ons land in de goede richting te bewegen. Als zulke aanslagen op onze lichamen en deze bijna ondragelijke beproevingen ons niet afleiden van ons doel: hoe the fuck denk je dat een aanslag op ons congres ons gaat tegenhouden?

Beste, mooie mensen, op dit ogenblik geldt niets wezenlijker dan dit: er is niets krachtiger dan een idee waarvan de tijd is gekomen. Je kunt ons bespotten, provoceren, terroriseren, bespugen, racistisch en seksistisch bejegenen, maar je kunt een verandering waarvoor de tijd is gekomen niet tegenhouden. Dit is ons moment en het enige dat ons kan tegenhouden, zijn wij zelf. Alle beproevingen die wij hebben moeten verduren, hebben ons twee stappen naar voren gebracht. Hoe zou dat komen?

Er is maar één goed antwoord: de geschiedenis staat aan onze kant. Ik weet dat er velen zijn die het geweld met geweld willen beantwoorden en ik ben de laatste die zal zeggen: keer ze de andere wang toe. Maar ik ben er nog altijd van overtuigd dat, als je de geschiedenis aan jouw kant hebt, je geen geweld nodig hebt.

Wij hebben de geschiedenis aan onze kant en dat is de reden dat wij zo ver zijn gekomen zonder een gerechtelijke uitspraak en zonder een moedige premier die zich durft uit te spreken tegen (Zwarte Piet-)racisme. De veranderingen die in gang zijn gezet, zijn de verdienste van jullie en vele onzichtbare anderen. Onze afwezige premier heeft ooit gezegd: het moet uit de samenleving komen, en ik ben blij dat jullie zijn opgestaan. Als onze politieke leiders hun politieke verantwoordelijkheid niet nemen, doen wij het wel.

Wij zijn van ver gekomen, maar laat je niet gek maken. Wij zijn er nog lang niet. Er zijn racistische organisaties op de achtergrond die het geweld en de weerstand voeden onder mensen die niet veel meer hebben dan hun witte huidskleur. De extremistische groeperingen Pietengilde en Civitas Christiana zijn het hele jaar door geweld aan het aanwakkeren onder mensen die van mening zijn dat we in Nederland, in ons land, eerste- en tweederangsburgers moeten hebben. Deze geradicaliseerde pro-pieters zijn opgefokt door hun levenskeuzes en de tekortkomingen van de overheid en wij en andere gemarginaliseerde groepen, moeten het ontgelden – niet hier, vriend! De uitwassen van dit verwerpelijke idee zien wij terug in de opvoeding, op scholen, in de media en in de politiek. Het wordt een lang gevecht om racisme het hoofd te bieden in ons Nederland. Zeker wanneer wij het moeten doen zonder sterke en moedige politieke leiders en verantwoordelijke organisaties.

Er zullen meer beproevingen op ons afkomen. Wanneer het even niet gaat: haal troost en houvast uit het feit dat wij hier met elkaar staan, haal kracht uit de lachende kinderen die ons straks allen massaal dankbaar zijn. Er is geen weg meer terug. Dus sta op met ons Eindhoven, sta op met ons Brabant, sta op met ons voor een Nederland waar beschaving niet vreemd is, voor een Nederland waar gelijkwaardigheid niet wijkt voor een racistisch ‘kinderfeest’.

Sta op. Sta op! Vooruit, nooit achteruit.

Jerry Afriyie