Joke Kaviaar: “Rara, wiens rechtsorde is het?”

Roemersma.

In november vorig jaar plaatste de activiste en dichteres Joke Kaviaar het artikel “Rara, wiens rechtsorde is het?” op haar website. Nu eist Justitie dat ze het stuk samen met nog drie andere artikelen verwijderd, en heeft haar daartoe zelfs drie dagen laten verdwijnen. Uit solidariteit met Kaviaar, en uit verdediging van de vrijheid van meningsuiting, hebben meerdere mensen de teksten inmiddels op hun website gezet. Ook Doorbraak heeft zich solidair verklaard en plaatst daarom vandaag haar RARA-tekst op deze website.

Kaviaar heeft het stuk destijds geschreven naar aanleiding van twee uitzendingen van het tv-programma Andere Tijden, getiteld “De explosieve idealen van RARA”. Beide, “De Makro-branden” en “De opsporing”, zijn nog terug te kijken op internet. Daarin komen twee activisten uit de RARA-tijd aan het woord. De GroenLinkser Wijnand Duijvendak die afstand neemt van veel activistische praktijken en idealen uit die tijd. En René Roemersma die dat niet doet. Hij werd in 1988 opgepakt op verdenking van lidmaatschap van de RARA. Uiteindelijk werd hij weer vrijgelaten. Roemersma’s toenmalige pleitnota en meer rond zijn proces kun je vinden in nummer 118 van het tijdschrift De Zwarte. En meer over RARA kun je lezen in het artikel “RARA-analyses na 10 jaar nog steeds messcherp en inspirerend” op onze website. Daar vind je ook alle teksten van RARA over het racistische Nederlandse vluchtelingen- en migratiebeleid.

Kaviaar eindigt met de zin: ‘Hoe dan ook: tijd voor een nieuwe generatie om op te staan en de fakkel van RARA over te nemen!” Dat is inderdaad hard nodig, waarbij die nieuwe generatie wel goed moet nagaan welke politieke methoden nu het meest effectief kunnen zijn, in ons nieuwe tijdsgewricht, 25 jaar later, waarin de maatschappelijke krachtsverhoudingen zo ontzettend verslechterd zijn.

Eric Krebbers


Hier het stuk dat Kaviaar van Justitie van haar website moet halen.

RARA, wiens rechtsorde is het?

Afgelopen donderdag in Andere Tijden: Roemersma vs. Duyvendak. Roemersma in Venezuela, en Duyvendak hier in Nederland. En dan die vraag: Wat vindt u ervan dat Korthals Altes de brandstichtingen van RARA terrorisme noemde? Een verbaasde Roemersma kon niet anders concluderen dan dat dit onzin was, en is, en dat je tegenwoordig nog sneller terrorist wordt genoemd dan vroeger. En dan Duyvendak: Natuurlijk was het terrorisme, en hij nam afstand van de slogan “Uw rechtsorde is de onze niet!”. Hij beschouwt “de rechtsorde” dus als iets dat van hem is en noemt Roemersma terrorist.

Wiens rechtsorde is het nu, heb ik mezelf weer eens afgevraagd. Het terrorisme-punt laat ik maar even liggen, want ja, we zijn allemaal terrorist of op zijn minst extremist tegenwoordig, en anders wel crimineel, veelpleger, of gewoon tuig. Soit. What’s in a name. Maar die rechtsorde, hoe pakt die uit voor mensen? En dan bedoel ik niet de bevoorrechte en omhoog gelikte mensen in deze maatschappij, zoals Wijnand Duyvendak.

Neem nu eens het “vreemdelingenbeleid”. Minder vergoeding voor advocaten die bezwaarprocedures voeren tegen de bewaring: gevolg is dat minder vaak bezwaar wordt aangetekend. Omkering van de bewijslast: leuk plannetje van het nieuwe kabinet Bruin I: bewijs jij maar eens waarom en langs welke weg je gevlucht bent en anders: linea recta retour ellende. Maar ach, eigenlijk werkte het altijd al zo: de IND hoeft niet te bewijzen wat ze wel of niet gedaan hebben, de “vreemdeling” moet van alles aantonen. De ongewenstverklaringen: daar hoef je ook al niets meer voor gedaan te hebben dat als strafbaar kan worden bestempeld. Gewoon een tweede keer zonder papieren in dit racistische en nationalistische moeras te worden aangetroffen is genoeg.

Uitbreidingen van de bevoegdheden van de vreemdelingenpolitie: komt nog uit de koker van Albayrak, net als het voorgaande. Die beulen mogen straks alles: huiszoekingen, visitatie, telefoons uitlezen, en het gaat bepaald niet over onderzoek naar criminelen zoals de kamerleden van de PVV. Nee, het gaat over mensen zonder papieren. Je bestaat, dus je bent strafbaar. De rechtsorde, is die er voor deze mensen? Het lijkt me niet. Waar haalt oud activist Duyvendak de onbeschaamdheid vandaan om “Deze rechtsorde is de onze niet” als gedachte te verwerpen? Nou, dan ben ik liever terrorist dan door macht gecorrumpeerd wanna be politicus!

Allicht hebben wij blanke bevoorrechte Nederlanders met een paspoort in principe geen last van al die rechteloosheid dus we zouden kunnen stellen dat die rechtsorde wel degelijk de onze is, hij is alleen niet van “hen”. Daarmee is het dus een rechtsorde die bol staat van de vreemdelingenhaat. En dan heb ik nog niet genoemd de talloze gewelddaden tegen mensen zonder papieren, op straat, in politiebureau’s en in detentie- en uitzetcentra. Genoemd heb ik nog niet de wanhoopsdaden, de hongerstakingen en zelfmoorden, het inslikken van scheermesjes. Genoemd heb ik nog niet het geweld tijdens de deportaties, het gebruik van hand- en voetboeien en van “bijtmaskers”, de intimidatie, de chartervluchten van Frontex.
Zo. Nu heb ik ze wèl genoemd. Nog steeds je rechtsorde, Duyvendak?

Doe mij Roemersma maar, die weigert om afstand te nemen van de RARA-branden die na vier keer bereikten dat de Makro zich terug trok uit het Zuid-Afrika van de apartheid. Roemersma: “Geslaagd? Het apartheidsregime was nog niet weg.” En daarin had hij natuurlijk wel gelijk. Slechts één klein radertje was weggenomen. Maar één is beter dan geen. De uitzending besloot met te stellen dat geweld werkt. Maar is het in de fik steken van een bedrijf dat geld verdient aan apartheid eigenlijk wel geweld? Volgens mij niet. En datzelfde geldt voor al die kapitalistische uitbuiters die door de Westerse democratieën worden gesteund en gehuldigd voor hun bijdrage aan “onze economie”. Een affikkend bedrijfspand is geen geweld, het is het begin van gerechtigheid. Noem mij maar terrorist, Duyvendak, omdat ik deze mening verkondig.

Rara, wiens rechtsorde is het? Niet de mijne, al wordt ie mij opgedrongen. Die rechtsorde, die is er voor wie geld en macht heeft, die is er voor lobbyisten en politici, voor bazen en brave slaven (fooien zijn toegestaan en smeergeld ook). Die rechtsorde maakt mensen kansloos en als ze dan goed kansloos zijn geworden, noemt de rechtsorde ze nutteloos en crimineel en slaat genadeloos met straffen en maatregelen toe.

Duyvendak wil het niet weten en Roemersma heeft zich terug getrokken in Venezuela. De eerste neem ik het kwalijk, de tweede niet. Hoe dan ook: tijd voor een nieuwe generatie om op te staan en de fakkel van Rara over te nemen!

Joke Kaviaar