De FNV gaat in hoger beroep na een uitspraak deze week van de rechtbank Amsterdam. Namens een FNV-lid had de vakbond eerder dit jaar een zaak aangespannen tegen de gemeente Amsterdam. Het vakbondslid leefde op een minimumuitkering. De gemeente liet haar werken zonder loon, in tegenstelling tot haar collega’s. Die kregen voor precies hetzelfde werk wel loon. De bond deed daarom namens het FNV-lid een loonvordering. De rechter oordeelde echter dat de gemeente vrijuit gaat. Haar redenatie: “Er is een vacaturestop, dus van werkverdringing en het doen van echt werk kan geen sprake zijn.” Kitty Jong, vicevoorzitter FNV: “Een absurde redenatie, een enkeltje Kafkaiaans universum. Als er een vacaturestop was, waarom was zij daar dan, om op kosten van de gemeenschap gratis te werken voor de gemeente? Dit is op geen enkele manier te rechtvaardigen. Daarom gaan we vol vertrouwen in hoger beroep. Deze mevrouw wil gerechtigheid voor de periode dat zij zonder loon moest werken.” Het FNV-lid werkte vanaf april 2014 een jaar lang zonder loon op de Helpdesk van de Gemeente Amsterdam. Haar werkplek werd een participatieplaats genoemd, maar ze deed zelfstandig werk samen met haar collega’s. Ze werd hetzelfde ingeroosterd, had dezelfde verplichtingen en faciliteiten. Regelmatig werden er voor precies hetzelfde werk betaalde uitzendkrachten ingehuurd. Ze functioneerde hetzelfde als de anderen. Ze vroeg diverse keren om normale en fatsoenlijke betaling voor haar werk, maar kreeg bij de gemeente Amsterdam steeds nul op het rekest. Het antwoord was steevast dat zij dit werk moest doen, omdat anders haar uitkering in gevaar zou komen. Ze kon niet weigeren. Door deze constructie had de gemeente Amsterdam een gratis arbeidskracht. De FNV wil dat werken zonder loon stopt. Naar schatting worden er tussen de 10.000 en 40.000 voltijdbanen aan de arbeidsmarkt onttrokken omdat uitkeringsgerechtigden zonder loon moeten werken. Minder dan de helft van de gemeenten toetst op verdringing, hoewel dat volgens de wet wel moet.

Ron Sinnige in Onterechte uitspraak in zaak gratis werken bij gemeente Amsterdam (FNV)


  1. Geert Loods # 1 
    7 maanden geleden

    En dan zijn er dus nog steeds mensen die geloven dat Nederland een rechtstaat is waarin iedereen gelijk is.

  2. Vilseledd # 2 
    7 maanden geleden

    Triest dat rechters hun onafhankelijkheid misbruiken om dit soort vonnissen te vellen. Als je zo doorredeneert heeft geen enkel bedrijf meer een vacaturestop, want die wordt ingegeven doordat de balans geld uitgeven versus werk gedaan krijgen negatief uitvalt.

0

Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*