“Kijk de andere kant op.” VOC-verheerlijking moet kunnen, vindt ChristenUnie-raadslid uit Amersfoort

Gelukkig verleden tijd nu.

Nog steeds raken heel veel witte Nederlanders compleet overstuur wanneer ze worden geconfronteerd met kritiek op het koloniale verleden. Zo bleek ook de afgelopen dagen weer. Nadat Het Parool eind vorige week bekend maakte dat het Amsterdamse VOC Café na aanhoudende kritiek zijn naam ging veranderen, kwam er een stormpje aan woede en verontwaardiging los. De extreem-rechtse websites GeenStijl en de Dagelijkse Standaard hitsten hun achterban op en natuurlijk droeg PVV-‘ideoloog’ Martin Bosma ook zijn steentje bij. “Linkse terreur” was het volgens hem.

Doorbraak had het café in februari ook bekritiseerd via Facebook en Twitter, en daar opgeroepen om de gewelddadige koloniale onderneming niet meer als reclame in te zetten. “Decolonize! Another one bites the dust. Amsterdams café gaat naam van de uiterst gewelddadige koloniale organisatie VOC niet meer gebruiken om klanten te trekken!”, twitterden we nadat het goede nieuws bekend werd. We schreven er ook een kort stukje over op onze website. Doorbraak en Doorbrakers werden daarop genoemd in artikelen van onder meer Elsevier, RTLZ, Vrije Tijd Amsterdam en de NRC.

Dat leidde tot een reeks scheldpartijen en dreigementen op sociale media en per telefoon. Wij zouden onder meer “linkse mongolen”, “opruiers” en “klaplopers” in “kraakpanden” zijn. We hebben weer flink wat sociale media-accounts geblocked. Het verbale geweld kwam vanzelfsprekend niet alleen uit extreem-rechtse hoek, want ook in meer progressieve kringen heeft men de koloniale vaderlandsliefde veelal nog hoog in het vaandel. De ChristenUnie vormt daarop kennelijk geen uitzondering. Want het Amersfoortse fractielid van die partij, Jan Steven Eilander, deed gewoon lekker mee aan de scheldpartijen. Hem hebben we, bij wijze van uitzondering, van repliek gediend. Hieronder ons debatje op Twitter met deze “vader van 2 zonen en 2 dochters, echtgenoot: #blessed”, aldus zijn Twitter-bio. (Steeds zijn zijn tweets door ons geretweet en erboven becommentarieerd.)

Eric Krebbers