Uw kinderen interesseren me geen reet

Uw kinderen...
Uw kinderen…

Beste rechtse Nederlander,

Daar staat u in een drukke winkelstraat, kind aan de hand. Sinterklaas is in aantocht, maar uw kind moet nog eventjes wachten – mama is effe met iets anders bezig. Want de actievoerder tegenover u heeft een bordje vast met de tekst “Zwarte Piet is racisme”. En daar wordt u dus he-le-maal woest van. Waar halen ze godverdomme het lef vandaan? Het is een KINDERFEEST! Voor uw kinderen is dit dé tijd van het jaar. En nu komt hij dat allemaal zomaar even verpesten. Of wil die gast soms beweren dat uw kindertjes óók racisten zijn?

Het protest tegen Zwarte Piet vindt u maar “politiek correcte” onzin. Gezeur van zielige mensen die zich overal door gekwetst voelen. Als mensen het niet met u eens zijn, dan rotten ze maar op – al dan niet naar hun “eigen land”. En anders moet er maar een piemel in.

Wat u “politieke correctheid” noemt, beste rechtse Nederlander, dat noem ik doorgaans gewoon “fatsoen”. Ik zeg niet altijd alles dat ik denk. Soms lijkt het me wijzer of prettiger om bepaalde gedachten voor me te houden. Ik gebruik dan liever argumenten, of probeer begrip te tonen voor uw situatie. Maar ik moet zeggen dat ik dit fatsoen steeds moeilijker kan opbrengen. Lang genoeg – té lang – heb ik geprobeerd om uw onwelwillendheid te duiden. Om uw gebrek aan fatsoen of empathie een plek te geven. Allez, laat mij dan maar eens iets ‘incorrects’ zeggen.

Die kinderen van u, beste rechtse Nederlander, die interesseren me dus voor geen ene reet.

Zo, dat is er uit. Begrijp me niet verkeerd: ik heb helemaal niets tegen kinderen. Ik kan het doorgaans prima met ze vinden. Kinderen zijn grappig en bovendien vaak veel eerlijker, creatiever, en maatschappijkritischer dan volwassenen.

Maar dat is het punt niet. Want waarom zou ik in godsnaam moeten accepteren dat het plezier van úw kroost altijd boven al het andere verheven is? Dat u keer op keer een belangrijke maatschappelijke discussie vermijdt door te verwijzen naar uw lieve, onschuldige kindertjes? Dat vreedzame demonstranten maar moeten worden gearresteerd, geïntimideerd, mishandeld, omdat uw lieverdjes anders “last” zouden kunnen hebben van mensen met een andere mening? Dat eeuwige geschuil achter de rug van uw kinderen, beste rechtse Nederlander, dat is je reinste chantage.

Bovendien, beste rechtse Nederlander, als het u écht om het welzijn van uw kinderen te doen is, dan legt u uw prioriteiten verkeerd. Jaar op jaar stemt u voor méér bezuinigingen, méér privatisering, en méér asfalt. Alle publieke middelen en sociale mobiliteit die u en uw ouders nog genoten, heeft u zelf inmiddels ontzegd aan de generatie van uw eigen nakomelingen. Kunnen zij straks nog gaan studeren? Alleen als u toevallig rijk bent. Gaat er voor hén gezorgd worden als ze ziek zijn? Dat hangt maar net van uw verzekeraar af. En vinden zij straks nog een normale baan, met vast contract en bestaanszekerheid? Niet als uw vertegenwoordigers bij de VVD hun zin krijgen. Face it, beste rechtse Nederlander: door uw eigen stem- en consumptiegedrag is het land dat u straks aan uw kinderen doorgeeft maar een schrale, kapot bezuinigde woestenij. Een land met veel verliezers, en slechts een handjevol winnaars. Tenminste, als het er dan überhaupt nog is, want de kans is groot dat de hele boel tegen die tijd onder water staat.

Maar dáár hoor ik u niet over. Met uw “kinderfeest”.

Laten we dus niet flauw doen. Uw weigering om het écht eens over racisme te hebben, heeft met uw kinderen geen ruk te maken. Dat zij het Sinterklaasfeest nu eenmaal “leuk” vinden, is echt geen reden om er niets aan te veranderen. Het is hooguit uw eigen jeugdsentiment waar u zich druk om maakt – en niet het plezier van uw kinderen. Dat begrijpt u zelf ook wel: uw argumenten tegen verandering zijn al een hele lange tijd op. En daarom probeert u uw tegenstanders in het debat vast bij voorbaat te diskwalificeren, met een beroep op de vooronderstelde onschuld van uw kinderen. Deze sentimentele chantage is het enige middel dat u nog rest.

Als u écht zo begaan bent met het welzijn van kinderen, denk dan ook eens aan dat van alle zwarte kinderen in Nederland, voor wie het Sinterklaasfeest helemaal niet zo “leuk” of “magisch” is als voor de uwe. Of heeft u daar dan ineens géén boodschap aan? Want in dat geval, beste rechtse Nederlander, rot u wat mij betreft maar lekker zelf op. Met of zonder kinderen.

Mathijs van de Sande