Klara: “Stop structurele uitsluiting en discriminatie van internationale studenten” (video)

Tijdens het Woonrevolutie-protest van gisteren in Leiden hield Klara een Engelstalige speech over de uitsluiting van internationale studenten in huisvesting. De tekst is vertaald door Woonrevolutie.

Het heeft een tijdje geduurd voordat ik me een beetje thuis voelde hier in Leiden. Na 2,5 jaar ben ik op een punt dat ik soms vergeet hoeveel moeite het me gekost heeft om hier te komen. Ik vergeet de uren die ik heb doorgebracht om vloeiend Nederlands te spreken, om vrienden te maken, om de cultuur te begrijpen, om te proberen erbij te horen, en om ruimten te vinden en te creëren waar ik thuishoor.

Wat ik waarschijnlijk nooit zal vergeten, is de worsteling met het vinden van een permanent thuis in Leiden. Na een jaar kan ik soms nog steeds niet geloven dat ik uiteindelijk een plek heb gevonden die op zijn minst niet precair of illegaal is, omdat de stress en de woede nog steeds in me zit en steeds weer de kop opsteekt.

Ik moest vier keer verhuizen in 1,5 jaar tot ik een plek vond waar ik mocht blijven. En ik weet dat velen van jullie die vandaag meedoen het elke dag moeilijk hadden of nog steeds hebben, dat sommigen van jullie buiten Leiden kamperen, bij vrienden in hostels of airbnb’s wonen, onder erbarmelijke omstandigheden en sowieso te veel geld betalen.

Als je als internationale student naar Leiden komt, is je situatie op zich al precair. Je zult niet snel een huis vinden. Je hebt geen familie of vrienden om je heen die je zouden kunnen helpen. Je kunt niet zomaar bij de hospiteeravonden binnenlopen. Je zult meer dan voor Nederlanders het gemiddelde is, moeten betalen om hier te komen, om hier te studeren en om hier te kunnen blijven.

Maar we kennen toch allemaal dat vriendelijke open minded beeld van Nederland, dat we buiten Nederland allemaal hebben en waar zelfs Nederlanders in lijken te geloven? Maar serieus: fuck dat. Want ze willen ons hier niet. Ze helpen ons niet aan een visum, ze zorgen niet voor betaalbare, toegankelijke, veilige huizen, want het enige dat ze van ons willen is ons geld, winst te maken aan ons. En misschien het beeld van internationale diversiteit, zodat ze nog meer geld aan ons kunnen verdienen. En het belangrijkste: ze willen dat we vertrekken nadat we betaald hebben. Ze hebben een systeem opgezet dat onze deelname aan de Nederlandse samenleving systematisch ondermijnt. Ze hebben een systeem opgezet dat ons systematisch uitsluit – ze laten ons willens en wetens in de steek. Dus serieus: fuck nep Nederlandse gastvrijheid, als ze niet willen veranderen.

Ik ken je frustratie, je stress, je woede, want het is onze frustratie, onze stress, onze woede. Onze ervaring is een ervaring van een structurele uitsluiting en discriminatie van internationale studenten. En hoe hard we allemaal ook proberen, de meesten van ons zullen zich hier waarschijnlijk nooit thuis voelen. Omdat ze niet willen dat we ons hier thuis voelen. Ze willen dat we betalen, zwijgen en het onrecht aanvaarden.

Maar ik zie ons opstaan, we zijn woedend, we verheffen onze stem zodat ze ons niet meer kunnen ontzien. We vechten tegen het onrecht door ruimte in te nemen en hen te dwingen te veranderen: want betaalbare, toegankelijke en veilige huisvesting is ons recht dat ze ons niet zullen afnemen.

Klara

Alles over de Leidse Woonrevolutie van 13 februari 2022
Aankondiging Woonrevolutie
Bewogen woonprotest in Leiden: strijd van onderop, pand gekraakt en repressieve politie
Jiska Ogier: “Wachten op een woning doet mensen met een handicap letterlijk pijn”
Your Local Pirates: “Wat niet mag, dat kan nog steeds!”
Robbert Brouwer: “Laten we veilige plekken maken van leegstaande kantoorgebouwen”
Klara: “Stop structurele uitsluiting en discriminatie van internationale studenten”
Bo Salomons: “De oplossing maken we zelf. Wij gaan ons organiseren!”
– Draadje tijdens de demonstratie op Twitter en Mastodon