Bo Salomons: “De oplossing maken we zelf. Wij gaan ons organiseren!” (video)

Tijdens het Woonrevolutie-protest van gisteren in Leiden hield Bo Salomons van de Bond Precaire Woonvormen (BPW) een speech over het belang van directe actie.

Hallo,

So, the group is a lot bigger than I expected initially, let me get my bearing. Alright…

Before I switch to Dutch, I want to explain to you why. I am aware that, by using Dutch, I will be excluding some of you, and most likely the hardest-hit victims of the crime that is commodified housing, the housing market. However, if you don’t understand Dutch and still you came to this protest, there is nothing new I can tell you. You showed up, and it is time for Dutch people to show that same solidarity to you. To us, things like direct action, revolution, intersectionality, sound foreign. It is time to realise that those are not foreign concepts in a distant language, but our concepts.

When I say “united”, you say “we bargain’. When I say “divided”, you say “we beg”.

United we bargain! Divided we beg!

Kameraden, na alles wat ik vandaag gehoord heb, over validisme, dak- en thuisloosheid, discriminatie van internationale studenten, racisme, transfobie, homofobie, wil ik jullie vragen:

Zijn jullie boos? Zijn jullie woedend? Gaan we hier wat aan doen?

Dat is mooi om te horen, want we hebben geen andere optie. Als we willen dat er iets verandert, dan zullen we dat zelf moeten doen. We hebben niet de luxe om te wachten op de politiek. Zeker niet omdat we nu, voor de verkiezingen, leven in de tijd van prachtige ideeën en geen uitvoering.

Deze demonstratie is namelijk niet de Woonrevolutie. Het is het begin van de Woonrevolutie. Een demonstratie op zich doet niets, als het niet leidt tot actie. En die actie moet van ons komen.

Dat is een eng idee. Vaak denken we namelijk dat we alleen staan in de woonstrijd. Zeker huurders hebben dat idee, omdat ze huren, dat ze alles maar moeten slikken. Zeker als de huisbaas de zogenaamde wet volgt. Dat je geen recht hebt om te zeuren, omdat de maatschappij nu eenmaal aan de kant van de huisbaas staat.

Dit is een leugen. Het overgrote merendeel van het land staat niet aan de kant van huisbazen. De helft van Nederland huurt een woning. Kijk om je heen hoeveel mensen hier zijn. Staan jullie aan de kant van huisbazen? Staan jullie aan de kant van huisbazen? Vinden jullie het rechtvaardig als borg wordt ingehouden? Of als iemand zonder pardon op straat wordt gezet? Kan opgelegde dak- en thuisloosheid ooit rechtvaardig zijn? Kan dat rechtvaardig zijn?

We leven in een systeem met duizend slachtoffers voor elke winnaar. Een systeem dat zegt dat papieren eigendom van een huis belangrijker is dan het recht van dak boven je hoofd. Als aan ons systeem de vraag wordt gesteld: woonrecht of winst? Eten of winst? Veiligheid of winst? Rechtvaardigheid of winst? Dan antwoord ons systeem: Winst! Winst! Winst! Alles moet te koop zijn, aan alles moet geld verdiend worden.

Wij kunnen niet wachten op een oplossing; de oplossing maken we zelf. Wij gaan ons organiseren. Dat hoeft niet moeilijk te zijn. Organiseren kan klein beginnen: een buurt-whatsappgroep, of een gesprek met de buren en huisgenoten, of de simpele vraag hoe iemand woont. De Bond Precaire Woonvormen kan hierbij helpen. Dat is het begin. Zelfs al is er geen probleem, en laten we eerlijk zijn, er is altijd wel een probleem, zelfs dan moet je zo’n groep opzetten. Met twee mensen kan je een juridische brief sturen. Met vijf mensen voorkom je dat je huisbaas zonder vragen je huis binnenkomt. Met tien mensen is een huisuitzetting van de baan.

Wij creëren zo een samenleving waar men om hulp durft te vragen. Want zo begint de Woonrevolutie: de realisatie dat wij, de slachtoffers, meer met elkaar gemeen hebben dan met miljonairs en miljardairs, ongeacht in welk land we geboren zijn, welke huidskleur we hebben, van wie we houden, of onze genderidentiteit. En wat dat betreft:

Say it loud, say it clear! Refugees are welcome here!

Say it loud, say it clear! Refugees are welcome here!

Say it loud, say it clear! Refugees are welcome here!

En als je eenmaal georganiseerd bent, wat dan? Dan zal je zien dat je niet machteloos bent. Want helaas ken ik niet iedereen hier, maar jullie zijn allemaal sterk, op je eigen manier. Ik zie hier mensen die veel talen spreken: Nederlands, Engels, Turks, Pools, Arabisch. Ik zie mensen die huizen kunnen bouwen. Ik zie economen, schrijvers, schilders, luisteraars en sprekers. Bouwers en slopers. Schreeuwers en sluipers. Niemand hier zal je vertellen dat je geen macht hebt. Dat heeft onze samenleving al lang genoeg gedaan, en dat stopt nu.

Wie hier zal hun buren helpen als zij om hulp vragen?

Wie hier gaat z’n buren helpen als zij om hulp vragen?

Dus wat gaan we doen als we georganiseerd zijn? We gaan brieven schrijven. We gaan de media bereiken. We gaan petities aanbieden. We gaan elkaar juridisch helpen. Helpt dat niet? Dan gaan we nog meer demonstreren. Nog meer marsen. Vergunningen blokkeren we en elk bezwaar tekenen we aan. Dan gaan we in huurstaking. We blokkeren en bezetten zo nodig de hoofdkantoren van verhuurders en incassobureaus. En we steunen krakers. Dit hoeft niet allemaal, maar het is allemaal mogelijk, als we solidair zijn met onze buren, en met alle andere bewoners van Leiden.

Hoe laat is het? Solidariteit!

Hoe laat is het? Solidariteit!

Hoe laat is het? Solidariteit!

Aan de politiek zeggen wij: volg ons, of ga aan de kant. We schreeuwen nu al een half jaar, al langer, om verbetering, en het enige waar men in Leiden mee komt is een tijdelijk huurverbod voor nieuwbouw. En dat durven ze een zelfwoonplicht te noemen. Dat is niet genoeg! Volg onze eisen! Aan een tijdelijk huurverbod hebben financiers geen boodschap. En wij zeker niet. Zet je vol in voor bewoners, voor kopers en voor huurders, tegen huisbazen. Of stop met onze tijd te verdoen. Wij doen het zelf, daar hebben we geen toestemming voor nodig. Zo is de achturige werkdag veroverd, zo is het weekend er gekomen, en zo gaan wij ons woonrecht bevrijden.

Het is nu aan ons! Zeg het voort, verenig je buren, je buurtgenoten en je huisgenoten. Vertel het iedereen die je kent: huurders, anti-krakers, anti-kraakbewoners of kopers. Kom naar ons woonspreekuur aankomende zaterdag. Sluit je aan. Als wij elkaar om hulp durven vragen, en elkaar durven te helpen, dan is er geen grens aan wat wij kunnen bereiken!

United we bargain! Divided we beg!

United we bargain! Divided we beg!

Dank jullie wel,

Bo Salomons

Alles over de Leidse Woonrevolutie van 13 februari 2022
Aankondiging Woonrevolutie
Bewogen woonprotest in Leiden: strijd van onderop, pand gekraakt en repressieve politie
Jiska Ogier: “Wachten op een woning doet mensen met een handicap letterlijk pijn”
Your Local Pirates: “Wat niet mag, dat kan nog steeds!”
Robbert Brouwer: “Laten we veilige plekken maken van leegstaande kantoorgebouwen”
Klara: “Stop structurele uitsluiting en discriminatie van internationale studenten”
Bo Salomons: “De oplossing maken we zelf. Wij gaan ons organiseren!”
– Draadje tijdens de demonstratie op Twitter en Mastodon