Kliklijn kan het verzet tegen Erdoğans regime niet smoren

Aan wie doet Gollum denken?
Aan wie doet Gollum denken?

Deze week kregen Turks-Nederlandse organisaties een brief van het Turkse consulaat in Rotterdam. Daarin werden Turkse Nederlanders opgeroepen om melding te maken bij het consulaat als ze beledigingen van de Turkse president Recep Erdoğan tegenkomen. Dat kwam feitelijk neer op het instellen van een kliklijn: alle uitingen van kritiek op Facebook en Twitter, in mails en via de post, doorgeven aan de Turkse autoriteiten… in Nederland!

Blijkbaar voelde Erdoğan zich gesterkt door de steun die hij kreeg van de Duitse bondskanselier Angela Merkel in de Böhmermann-affaire, en wilde hij via deze stap zijn invloed in Nederland ook versterken. De stap van Merkel betreuren we, maar tegelijk moet duidelijk zijn dat de manier waarop Böhmermann Erdoğan probeerde belachelijk te maken, onder meer door hem “geitenneuker” te noemen, door en door racistisch is. Artistieke vrijheid is geen vrijbrief voor racisme.

Echtgenoten

Erdoğans oproep om mensen te verklikken is niet verbazingwekkend. Hij heeft al vaker zijn achterban opgeroepen om de buren en anderen in de gaten te houden en aan te geven bij de politie als ze kritisch zijn op hem en zijn AK-partij. Er zijn zelfs voorbeelden bekend van mensen die hun echtgenoten aangeven bij de politie. Zover is het inmiddels al in Turkije. Maar dat deze sfeer zich nu lijkt uit te breiden naar Nederland, is schokkend en baart heel veel Turkse Nederlanders zorgen.

Het is ook niet de eerste keer dat Turkije en de AKP druk zetten op Turkse Nederlanders. Bij de afgelopen verkiezingen ontvingen veel mensen van Turkse komaf een brief van de partij met daarin een oproep van premier Ahmet Davutoğlu om op de AKP te stemmen. Er werd geschokt gereageerd: hoe komt de Turkse staat aan adressenbestand van Nederlanders? Dat is intimidatie en een grove schending van de privacy. De brief was geen incident: de Turkse staat probeert voortdurend op vele manieren grip te krijgen en te houden op Turkse Nederlanders, niet alleen via de consulaten, maar via onder meer Diyanet en allerlei andere organisaties.

Veiligheidsdienst

Wij veroordelen de pogingen van de Turkse staat en zijn vertegenwoordigers bij het consulaat om mensen onder druk te zetten om te klikken. Turkije heeft geen enkel recht om Nederlandse organisaties en hun achterban tot een verlengstuk van zijn veiligheidsdienst te maken.

Het zal Erdoğan en zijn AKP niet lukken om het verzet tegen zijn regime de kop in te drukken. Het tegenovergestelde staat hem te wachten. Hij zal vroeg of laat berecht worden voor zijn steun aan de jihadisten, voor zijn mensenrechtenschendingen, zijn moorden op onschuldige Koerden, voor de linkse activisten die op de barricaden door politiekogels zijn gestorven. Hij zal berecht worden voor corruptie en voor de verrijking van zijn familie en vrienden, zoals velen die hem voor zijn gegaan. Tot die dag zal onze strijd en het verzet tegen Erdoğans regime onverminderd doorgaan. Het Turkse consulaat kan dat alvast vastleggen in zijn notitieboekje, als getuigenverklaring voor de geschiedenis. En niet vergeten om onze naam eronder te zetten!

Bülent Yilmaz