Koloniaal café haalt bakzeil en verwijdert “VOC” uit naam

Gelukkig verleden tijd nu.

Op 14 februari riep Doorbraak via Twitter en Facebook op om het “VOC-café in de Schreierstoren”, in hartje Amsterdam, aan te spreken op zijn naam die de koloniale tijd verheerlijkt. Gisteren bleek uit een artikel in het Parool dat ook anderen zich de afgelopen jaren al ergerden aan de naam, en eveneens actie ondernamen. Het café haalt bakzeil en schrapt het woord “VOC” uit zijn naam.

We schreven destijds: “Waarom blijven bedrijven de moordmachine VOC gebruiken om zichzelf te promoten? Vlakbij Amsterdam CS zit het ‘VOC café in de Schreierstoren’. Die toren was vroeger onderdeel van de stadsmuur. De naam zou verwijzen naar de vrouwen die er huilden wanneer ze hun mannen uitzwaaiden… als die met VOC-schepen vertrokken. Het café had dus net zo goed havencafé, torencafé of stadsmuurcafé kunnen heten. Maar nee, de eigenaren dachten blijkbaar dat het leuk was om de VOC er met de haren bij te slepen. ‘Dat vinden mensen leuk, dat trekt klanten!’ Maar de VOC was helemaal niet leuk! Door de VOC zijn genocides gepleegd, zijn miljoenen mensen vermoord, ontvoerd en ontheemd, zijn culturen verwoest, en ga zo maar door. De VOC was een uiterst gewelddadige en oorlogszuchtige onderneming. Die ga je niet gebruiken om reclame mee te maken. Stop met het verheerlijken van de VOC! Geef de slachtoffers van de VOC geen trap na! Laat een bericht achter op de Facebookpagina van het café, of stuur ze een bericht.”

Koketteren met het logo van een uiterst gewelddadige koloniale organisatie.

In het artikel in het Parool stelt de eigenaar van het café Sebastiaan Povsé: “Nooit had iemand een probleem met de naam, maar sinds een paar jaar is het raak.” Hij zegt dat hij via Facebook en mail bedreigingen ontving. Van die bedreigingen weten we bij Doorbraak in ieder geval niets. We hebben mensen alleen opgeroepen het café aan te spreken op zijn verantwoordelijkheid, en we hebben dat zelf ook gedaan. Maar we hebben er alle begrip voor als mensen, vooral mensen van kleur, strontziek zijn van koloniale verheerlijking en ook krachtigere bewoordingen gebruiken.

De ommezwaai van het café laat maar weer eens zien dat activisme effect heeft, ook al is dat vaak niet meteen zichtbaar. We hebben zelf in ieder geval geen enkele reactie van het café mogen ontvangen na onze oproep, maar kennelijk droeg die wel degelijk bij aan het opbouwen van de druk. Alle reden om die druk te blijven uitoefenen, niet alleen op bedrijven, maar overal waar de koloniale tijd verheerlijkt wordt.

Joris Hanse