Niet je gedrag, maar je afkomst maken je verdacht (met 5 video’s)

In 2013 werd Kriticos beschuldigd van inbraak in zijn eigen woning. Hij was 16. De agente ter plaatse trok haar dienstwapen nadat ze geschrokken was van een dichtslaande deur. De partner van de politievrouw kon uiteindelijk bij de buren bevestigen dat Kriticos wel degelijk geen inbreker was. Pas dan stak ze haar wapen weer weg. Zonder zich te verontschuldigen reden de wijkagenten weg. Kriticos’ jongere broer en zus zagen het allemaal gebeuren. Zijn ervaring schreef hij neer in een blogbericht voor Amnesty International. Ook bracht hij zijn getuigenis in de weekendeditie van Knack. “Dat was de eerste ervaring die ik ooit heb gehad met de politie,” zegt Kriticos. “Sindsdien heb ik nog verschillende andere aanvaringen gehad. Bijvoorbeeld in de trein onderweg naar school in Leuven. ’s Ochtends zitten wagons in de tweede klasse meestal stampvol. Om dit te omzeilen heb ik een abonnement gekocht voor de eerste klasse. Op een bepaalde dag, ik was onderweg naar school, zat ik tegenover twee politieagenten. Ik was een boek aan het lezen. De twee agenten bleven mij echter aanstaren. Tot een van de agenten me vroeg: ‘Weet je waar je nu zit? Dit is een eerste klasse wagon’. Ik antwoordde dat ik daar van op de hoogte was. Hij geloofde me niet en zei: ‘Nee nee, de tweede klas wagons zijn wat verder’. Vervolgens vroeg hij of ik wel een eersteklas ticket had. Ik antwoordde dat ik het juiste abonnement had en vroeg hen waarom ze me al die vragen stelden. De agenten zeiden dat het om een willekeurige controle ging. Zover ik weet zijn politieagenten geen treincontroleurs en is het niet hun taak om ticketcontroles uit te voeren.”

Tsane Effiong in Niet je gedrag, maar je afkomst maken je verdacht (kifkif.be)