Kom donderdag 15 april naar de solidariteitsmanifestatie met de schoonmakers bij A’dam Sloterdijk

Actie bij CSU
Het comité Steun de schoonmakers, waarin ook Doorbraak participeert, organiseert op donderdag 15 april vanaf 12:00 uur een solidariteitsmanifestatie voor de schoonmakers bij het UWV-hoofdkantoor. De actie gaat de hele middag en avond door. Er komen informatiestands, muziek en andere activiteiten. Plaats: La Guardiaplein (voor de UWV-torens) bij NS-station Amsterdam Sloterdijk. Kom ook om je solidariteit te tonen!

De staking van de schoonmakers is alweer de negende week ingegaan. De acties van de stakers en hun sympathisanten worden scherper en spectaculairder. Op maandag 12 april vonden er diverse kleinere verrassingsacties plaats her en der in het land. Zo’n 50 boze schoonmakers drongen het hoofdkantoor van Vebego in Voerendaal binnen. Onder dat concern vallen veel bedrijven die poetsen op scholen, bedrijven en ziekenhuizen. Ook gingen stakers langs bij de Hogeschool Zuyd in Heerlen omdat die gebruik maakte van stakingsbrekers. De hogeschool liet de gebouwen namelijk schoonmaken door uitzendkrachten, terwijl de vaste poetsers het werk hadden neergelegd. Het bestuur van de hogeschool ging in gesprek met de vakbond en beloofde beterschap. In Den Haag wilden ruim 300 schoonmakers een petitie aanbieden bij het ministerie van Sociale Zaken, maar de politie hield hen met geweld tegen, zo liet het NOS-journaal zien.

Op dinsdag 13 april legden ongeveer 600 stakende schoonmakers en sympathisanten een cordon sanitaire rond het hoofdkantoor van schoonmaakbedrijf CSU in Uden. Een groep van 20 schoonmakers liet zich zelfs met een hoogwerker op het dak van het pand takelen, zoals ook op dit filmpje te zien is. Ondertussen leggen steeds meer schoonmakers het werk neer. Op maandag sloten zich bijvoorbeeld schoonmakers van chemiebedrijf Dow Chemical uit Terneuzen aan bij hun stakende collega's.

Er zullen op de manifestatie bij het UWV-hoofdkantoor op donderdag 15 april natuurlijk ook veel schoonmakers aanwezig zijn, onder meer om in gesprek te gaan met de werknemers van het UWV. Ze nemen rozen, chocolademuntjes en dropmuntjes mee. Rozen als blijk van respect (wat ze zelf ook graag willen hebben) en muntjes als symbool van de 20 cent die ze zelf graag meer zouden willen verdienen. Na de solidariteitsmanifestatie zullen de schoonmakers naar de lobby van het UWV gaan om verder met de werknemers te praten. Op het plein zal dan een tent worden opgezet, waar de rest van de middag en de hele avond de mogelijkheid is om met de schoonmakers te praten, te eten en te drinken, en ervaringen uit te wisselen. Een deel van de schoonmakers zal in de tent blijven slapen, om ook de volgende ochtend de werknemers van het UWV te kunnen ontmoeten.

De bedoeling van deze actie is natuurlijk om de druk op de leiding van het UWV verder op te voeren, door ook het personeel er meer bij te betrekken. Daarnaast is het ook bedoeld om de band tussen de schoonmakers en de solidariteitsbeweging te versterken. Het is dus ook een hele goede mogelijkheid om allerlei mensen in contact te laten komen met de schoonmakers en zo te stimuleren om actief te worden in de solidariteitsbeweging met de schoonmakers. Komt dus allen, en neem zoveel mogelijk mensen mee en geef zoveel mogelijk ruchtbaarheid aan de manifestatie, via email, flyers, blogs, facebook, twitter, hyves en de koffieautomaat!

Eric Krebbers