Kort maar krachtig voorproefje van Rekening Retour-manifestatie op 23 oktober

Oprechte woede
Vanmiddag hebben iets meer dan 20 mensen in de buurt van Huis ten Bosch gedemonstreerd tegen het nieuwe kabinet Bruin 1, dat gepresenteerd werd op het bordes. Het was een soort klein last-minute voorproefje van de manifestatie van 23 oktober op het Plein in Den Haag. Aanwezig waren onder meer leden van de bij Rekening Retour aangesloten organisaties DIDF, Doorbraak en de IS.

Ook was er een groepje jonge vrouwen met plaksnorren die hun afkeuring wilden tonen over het geringe aantal vrouwelijke ministers en staatssecretarissen dat door de heren Wilders, Rutte en Verhagen goed genoeg werd bevonden om mee te mogen doen in de nieuwe regeringsploeg. De conservatieve stroming in de politiek, die nu zo dominant is in Bruin 1, is van oudsher tegen elke vorm van emancipatie en feminisme. Belangrijk dat dus ook vanuit feministische hoek werd meegedemonstreerd, hoewel in dit concrete geval de opname van meer vrouwen in Bruin 1 waarschijnlijk weinig had uitgemaakt voor alle komende slachtoffers van de aanvallen op onze sociale zekerheid.

Er werden af en toe strijdbare leuzen geroepen. Overigens hebben de demonstranten niets meegekregen van de bordesscene. De Haagse politie hield hen op zo’n grote afstand dat het paleis niet eens zichtbaar was. Tussen de actievoerders en de Bruin 1-ministers zaten de paleistuin, een hoog hek, een stuk bos en nog een hoog hek. In een met dranghekken afgezet stukje gras naast dat laatste hek mochten ze kijken hoe de ministers in hun auto’s met chauffeur langs scheurden. Een stuk of 20 agenten hield alles scherp in de gaten en waarschuwde dat er niet gescholden mocht worden. Er was gelukkig nog wel wat pers in de buurt. Hieronder wat foto’s.

Eric Krebbers

Protest tegen mannenkabinet Bruin 1
Spandoek van DIDF
Zoiets moeten de ministers gezien hebben toen ze langsflitsten.
Evenveel agenten als demonstranten
Er was ook een rechtse provocateur.