KOZP lanceert Meldpunt Zwarte Piet om blackface te monitoren

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) lanceert vandaag in samenwerking met De Goede Zaak een meldpunt voor Zwarte Piet. “Met het Meldpunt Zwarte Piet brengen we het gebruik van de racistische karikatuur Zwarte Piet in kaart. Na twee coronajaren waarin veel Sinterklaasintochten niet doorgingen, is het tijd om inzicht te krijgen in waar actie nodig is. Want ook al kan het in de Randstad soms voelen alsof Zwarte Piet verleden tijd is, in grote delen van Nederland is dat zeker nog niet het geval”, aldus KOZP.

KOZP roept op om Sinterklaasintochten te monitoren en aan de actiegroep te melden of en in hoeverre er bij die intochten nog gebruik wordt gemaakt van (delen van) een racistische karikatuur. “Ons verzoek aan jou is: ga langs bij de intocht in jouw gemeente, stad, dorp of plaats en laat ons via het meldpunt weten wat de stand van zaken is. Vergeet niet een foto of filmpje te maken, die kun je via de pagina uploaden. Zo zorgen we er samen voor dat er in 2023 – wanneer het 150 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de slavernij in het Nederlandse koninkrijk – een goed overzicht is van waar we nog in actie moeten komen.”

Wie meedoet met monitoren, kan gebruik maken van een formulier op de website van het meldpunt. Daar is ook een kaart van Nederland te vinden met een overzicht van gemeenten. KOZP deelt gemeenten in “via een stoplichtmodel”. Rood betekent: gemeenten die nog steeds gebruik maken van Zwarte Piet of Grijze Piet. Oranje betekent: gemeenten die zijn overgestapt op roetveegpieten, maar waarbij de roetveegpieten nog steeds racistische kenmerken hebben, zoals gouden oorringen, dikke rode lippen of kroeshaarpruiken. Groen betekent: gemeenten die volledig zijn overgestapt op roetveegpieten, of andere niet-racistische alternatieven. “Gaat alles juist goed in jouw gemeente? Meld dat dan ook!”

Harry Westerink