Toen ik vernam dat de deur van mijnheer Baudet een ongevraagd likje verf had gekregen, kon ik mijn glimlach niet onderdrukken. Blijkbaar zijn er nog mensen in Nederland die het fascistische gedachtegoed fout vinden. En de meest basale manier om dat te doen is met de verfkwast en een pot verf een middelvinger op te steken naar iemand als Baudet. De fascist zal proberen een slaatje te slaan uit dit verfevenement. Zal pogen de anti-fascist als een stel agressieve vernielers weg te zetten. En de linkse goegemeente zal in gesprek gaan met de fascist om uit te leggen dat… Nee. De linkse goegemeente hoeft niets uit te leggen. Alsof je een verse drol moet uitleggen waarom hij doorgespoeld wordt. Het verfgebeuren is een perfect moment om even te glimlachen en de fascist te laten tieren en schreeuwen over het hun aangedane onrecht. Leunt u op uw gemak achterover en onderdruk de neiging om wat dat ook te gaan uitleggen. Over wat dan ook in gesprek te gaan. Er zijn nu eenmaal zaken die niet kunnen. Fascisme kan en mag niet getolereerd worden. En misschien zijn er personen en bladen die u willen doen geloven dat het wel meevalt met het fascisme en dat de anti-fascist het échte gevaar is voor ‘ons’ land. Niet van hun maar van ons, begrijpt u wel? Laat u zich geen zand in de ogen strooien door de schreeuwers en de haters. Laat u zich niets wijsmaken. Een likje verf op de deur van een fascist, so what? Wees niet bang de anonieme kunstenaars die met een verfkwast en een pot verf de moeite namen op de voordeur van een fascistisch Kamerlid tegen fascisme te protesteren een flinke schouderklop te geven. (Wat een lange zin weer.) Want een piepkleine stap om fascisten voorgoed uit Nederland te verjagen is gezet. En heel veel piepkleine stappen maken een grote stap. Misschien dat u een stap kan bedenken om fascisten uit het land te verjagen. Want met een goede discussie gaat dat écht niet lukken.

Defrysk in Een likje verf op de deur van een fascist (Krapuul)


 1. Jaap de Jong # 1 
  9 maanden geleden

  Hier ben ik het echt niet mee eens. Dit gaat escaleren. Ik las dat fans van Thierry Baudet de adressen verzamelen van critici (waaronder ik zelf). Ik heb al teveel aan mijn hoofd en kan geen actievoerders aan mijn deur gebruiken.

  Er zijn toch beschaafdere middelen om actie te voeren tegen Baudet. Ga b.v. een website maken met alle racistische, seksistiche, onware, tegentstrijdige en bizarre uitspraken van hem. Of ga folders uitdelen met je bezwaren tegen hem, liefst op een manier geformuleerd die ook rechtse mensen aanspreekt wat mij bij Baudet niet erg moeilijk lijkt. (Ik zelf ben rechtervleugel D66. ) Desnoods bij partijbijeenkomsten van Baudet’s Forum voor Democratie.

  De vrijheid van meningsuiting is er ook voor verwerpelijke meningen.

 2. Eric # 2 
  9 maanden geleden

  Wat een trieste reactie is dit. De natuurlijke achterban van Baudet en Wilders heeft de afgelopen jaren tientallen aanvallen uitgevoerd op azc’s, moskeeën, huizen van vluchtelingen, moslims en andere mensen waarvan extreem-rechts vind dat ze hier niet thuis horen. Ze doen dat met verf en zelfs met brandbommen. Nu doet 1 keer iemand iets terug met wat verf op de voordeur van Baudet en dan kom jij dáár tegen protesteren? En dan alleen nog omdat jouw eigen veiligheid mogelijk in gevaar komt? Dan kom je bij ons, bij links, vragen om “beschaafdere middelen om actie te voeren”? Je moest je schamen.

  Je zou je eerst eens solidair kunnen verklaren met de daadwerkelijk belaagde vluchtelingen, moslims en niet-witte Nederlanders die dagelijks bedreigd worden. Je zou naar solidaritetsacties kunnen komen, naar protesten tegen Pegida, enzovoorts. Pas dan heb je enig recht om te spreken over welke strategieën zinvol en minder zinvol zijn tegen de opkomst van het fascisme.

  En dan nog zullen we heel andere strategieën hebben omdat jij zelf rechts bent. Jouw partij, D66, is hyper-neoliberaal, en heeft de afgelopen decennia voortdurend ingestemd met elke nieuwe wet die vluchtelingen en migranten het leven moeilijker maakt. Mede door jullie worden er meer mensen aan de grenzen tegen gehouden, sterven daardoor tienduizenden vluchtelingen en migranten, mede door jullie wordt de uitsluiting van migranten en vluchtelingen steeds verder geperfectioneerd (Koppelingswet), mede door jullie is het aantal razzia’s, het aantal uitzetgevangenissen en het aantal deportaties gestegen. Wat extreem-rechtse lieden als Baudet en Wilders eisen, dat gieten jullie in wetten! Of daar stemmen jullie minimaal mee in. Nog los daarvan vergallen jullie met je neo-liberalisme, met z’n flexwerk, privatisering, enzovoorts, het leven van alle mensen aan de onderkant van de samenleving, inclusief de migranten en vluchtelingen.

  En dan kom je bij ons klagen dat je teveel aan je hoofd hebt? Dat je geen actievoerders aan je deur kunt gebruiken? Ga je schamen!

  Overigens schrijf je: “De vrijheid van meningsuiting is er ook voor verwerpelijke meningen”. Maar racisme is geen mening. Het is een misdaad. De racistische uitingen van mensen Baudet, Wilders, maar ook die Rutte en Buma bijvoorbeeld, vormen een regelrechte bedreiging van alle niet-witte mensen in Nederland, juist omdat deze politici macht hebben en de objecten van hun haat niet.

 3. Eric # 3 
  9 maanden geleden

  Andro Edge schreef hierover, vrij naar de beroemde tekst van Martin Niemöller:

  “Toen ze een moskee bekladden zweeg ik, want ik was geen moslim.

  Toen ze een AZC bekladden zweeg ik, want ik was geen vluchteling.

  Toen ze een lynchvideo over een zwarte politica verspreiden zweeg ik, want ik was geen zwarte vrouw.

  Maar nu een of andere seksistische racistische megalomane witte narcist een spatje verf op zijn deur heeft gekregen laat ik me horen hoor!”

0

Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*