Marijnissen paait Verdonk-stemmers

Jan Marijnissen
Verdonks beweging Trots op Nederland haalt twee tot drie zetels weg bij de SP. Dat bleek op zaterdag 15 december 2007 bij de publicatie van een onderzoek van het Bureau Interview/NSS in opdracht van NOVA.

De overstappende kiezers zouden SP-leider Jan Marijnissen verwijten dat hij niet genoeg heeft gedaan om in de regering te komen. Ook zouden ze het interne gerommel over het gebrek aan democratie hekelen. Verdonk zou hen aanspreken omdat zij in hun ogen staat voor wat ze zegt, aldus Bureau Interview/NSS.

Marijnissen gaf aan nog best deel te willen nemen aan de regering, ook met het CDA erbij. Maar “het CDA als grootste partij koos ervoor om niet met de SP te onderhandelen over een nieuwe regering", aldus de SP-leider in NOVA. Hij vond “pijnlijk dat kiezers weglopen” en zei dat hij “ze persoonlijk zou willen benaderen om terug te keren”.

De vraag dient zich aan wat de SP dan te bieden heeft aan Verdonk-aanhangers. Wil Marijnissen hen terug krijgen door met de SP trotser op Nederland te worden? Of gaat hij de naar Verdonk overstappende kiezers persoonlijk uitleggen dat haar migratiebeheersingsbeleid – het beleidsonderdeel waaraan ze bekendheid te danken heeft – onmenselijk is?

Dat laatste deed hij in NOVA in ieder geval niet. Marijnissen waarschuwde opvallend genoeg slechts voor te hoge verwachtingen over Verdonk. “Zij heeft nog weinig laten zien en is een groot vraagteken.” De SP-leider noemde het een prestatie van formaat als de oud-minister in een klap 13 zetels zou halen. “Maar de risico's zijn ook groot. Let op wat u doet”, aldus Marijnissen.

Maar Verdonk is natuurlijk helemaal geen “vraagteken”. Ze is een keiharde rechts-populiste die over de ruggen van migranten en vluchtelingen naar boven probeert te klimmen. En mocht Verdonk onverhoopt 13 zetels halen, dan is dat een ramp van formaat: naast Wilders nog een extra uiterst rechts machtsblok. De tsunami aan nationalisme zou tot ongekende hoogte stijgen.

Bron: http://www.nrc.nl/binnenland/article860829.ece/Verdonk_trekt_kiezers_SP_en_VVD