Massaal protest in Lützerath (beeldverslag)

Gisteren werd er een groot protest georganiseerd in Lützerath, een dorp in het westen van Duitsland dat het multinationale energiebedrijf RWE wil vernietigen om de bruinkoolmijn Garzweiler II uit te breiden. Dat betekent dat er tot 2030 tot 280 miljoen ton bruinkool kan worden afgegraven. De Duitse regering staat dat toe, hoewel onderzoek heeft aangetoond dat het verbranden van deze enorme hoeveelheid bruinkool niet nodig is om de stroomvoorziening te garanderen. Bovendien gaat het in tegen het klimaatakkoord van Parijs, waarbij is afgesproken dat de temperatuurstijging beperkt zal worden maximaal 1,5 graad.

Al tweeënhalf jaar lang kraken activisten het dorp. Ze bouwden boomhutten, barricades en een tunnel om de ontruiming van Lützerath te vertragen en uiteindelijk een einde te maken aan de vernietiging ervan.

De foto’s zijn van het protest van gisteren, waar 35.000 mensen aan meededen om hun solidariteit te betonen met de activisten in Lützerath en om te strijden voor klimaatrechtvaardigheid. Het begon met een mars in Wanlo en ging verder door Kreyenberg, een stad die niet meer bewoond is omdat het door RWE is ontruimd. We eindigden bij een podium vlakbij de kolenmijn waar verschillende toespraken werden gehouden, waaronder een van Greta Thunberg. Ook waren er muzikale acts.

Tegelijkertijd vonden er botsingen plaats tussen politie en demonstranten in de buurt van het inmiddels omheinde Lützerath. Demonstranten probeerden door de politielinies heen te breken. De politie zette waterkanonnen, pepperspray en wapenstokken in. Meerdere activisten liepen zware hoofdwonden en gebroken neuzen en handen op, en de paramedici werden gehinderd om bij de gewonde actievoerders te komen. Deze hoeveelheid politierepressie dient alleen maar om de winstbelangen van multinationale energiebedrijven te beschermen en laat zien dat de Duitse regering meer geeft om winst dan om mensen.

#Luetzibleibt #internationalsolidariteit

Hai Ha