Maureen van der Pligt over Amsterdams dwangarbeidschandaal: “ze wisten het wel”

Wat een hypocriet zooitje is de gemeenteraad, was mijn reactie na het lezen van de commentaren op het misbruiken van bijstandsgerechtigden. Van links tot rechts roept men op het hardst dat ze zijn geschrokken van de wantoestanden in het Amsterdamse Bos bij het ‘project’ voor uitkeringsgerechtigden. Hoezo? Jullie wisten het allang. Jullie hebben allemaal het zwartboek van actiecomité Dwangarbeid Nee gehad en ik heb het keer op keer aan de kaak gesteld in die zelfde raad, waar al deze partijen bij zaten, ook de geschrokken mevrouw Poot van de VVD, maar ik werd genegeerd en weggehoond door jullie allemaal. PvdA-er Dennis Boutkan spant de kroon met zijn huichelachtige opmerkingen, terwijl hij mij aan de schandpaal nagelde in deze krant omdat ik het dwangarbeid noemde. GroenLinks zegt dat het systeem misstanden creëert. Laten we zeggen dat jullie ex-wethouder Van Es die misstanden daar heeft gecreëerd. Dus nu geen krokodillentranen, maar excuses aan de mensen die het betreft en wegkruipen in een hoekje om je te gaan schamen. Mijn eigen partij de SP had bij het aantreden van de nieuwe coalitie de sluiting moeten eisen. Helaas kreeg ik daarvoor de handen niet op elkaar. Ik hoop dat de SP-fractie het lef heeft woensdag in de raad een motie in te dienen die om sluiting vraagt van het andere dwangarbeidproject, op de Laarderhoogtweg. Dan krijg ik misschien weer vertrouwen in de gemeenteraad van Amsterdam.

Ingezonden brief in Parool van Maureen van der Pligt, oud-gemeenteraadslid voor de SP en lid van het actiecomité Dwangarbeid Nee