Migranten hebben iedere dag te maken met het geweld van de Spaanse én Catalaanse politie

Demonstratie in Catalonië.
Demonstratie in Catalonië.

Zondag greep de Spaanse politie hard in bij het referendum in Catalonië. Overal in Europa werd daar terechte kritiek op geleverd. Maar het is belangrijk, schrijft Black Lives Matter UK (BLMUK), om niet alleen te protesteren als politiegeweld een keer witte demonstranten treft. De Britse organisatie sprak met een vertegenwoordiger van de Sindicato Popular De Vendedores Ambulantes de Barcelona (Bond van Straatverkopers), en die vertelde dat zwarte en ongedocumenteerde straatverkopers afgelopen weekeinde juist even rustig konden ademhalen. Het staatsgeweld dat hen ‘normaal’ dagelijks treft, was voor één keer gericht tegen witte mensen. BLMUK vertaalde een korte verklaring van de straatverkopers, die wij weer naar het Nederlands hebben vertaald.

Visies van migranten op het recht om zelf te bepalen

In het licht van de situatie van de afgelopen dagen in Catalonië veroordelen wij, de Sindicato Popular De Vendedores Ambulantes de Barcelona (Bond van Straatverkopers) en Espacio del Inmigrante Raval (Immigrantenruimte van Raval), het schenden van de rechten en vrijheden van de Catalaanse bevolking. Wij eisen het recht van mensen om zelf te beslissen over hun toekomst. Dat recht mag niet worden afgenomen en mensen mogen niet worden vervolgd. Wij verklaren ons ook solidair met de mensen en collectieven en organisaties die altijd al hebben gevochten voor het recht van zelfbeschikking van onderop.

We zien wat er allemaal gebeurt, en hoewel niemand ons heeft gevraagd of ons heeft uitgenodigd om deel uit te maken van dit historische moment, hebben we onszelf als migranten uitgenodigd. We zijn het gewend dat mensen denken dat we niets weten, dat we niets begrijpen, dat we geen burgers zijn, dat we niet stemmen, dat we niets weten over beleid, maar dat hebben ze mis. Wij vechten en verzetten ons al jaren tegen de koloniale en racistische Spaanse regering. Vele jaren en eeuwen geleden begonnen ze hun uitroeiingsoorlog tegen ons en toch zijn we hier, nog steeds in leven. We laten als migranten zien dat we hier blijven, hoeveel ze ons ook bedreigen, gevangen zetten of ons doden, want als er iemand uit dit land moet vertrekken, dan zijn het degenen aan de top, de corrupten, de heersers.

Dezer dagen laat de regering haar ware gezicht en roeping zien in Catalonië, dat van geweld, repressie en autoritarisme. Ze willen angst zaaien in Catalaanse harten. Ze denken dat ze de waardigheid van mensen die hun land verdedigen kunnen aanvallen, bedreigen, angst aanjagen en vertrappen, zonder enig verzet. Ze geloven dat ze met hun knuppels en agenten het geweten van de mensen kunnen veranderen.

Sinds we aankwamen in Catalonië hebben we twee gezichten gezien: een rebellerend, breed gedragen en waardig Catalonië dat vecht voor haar recht om zelf haar toekomst te bepalen. Tegen hen zeggen we dat we ons uitgenodigd voelen, aangemoedigd en opgewonden door wat jullie momenteel doen en we hopen dat we gelegenheid krijgen om plekken te creëren waar we allemaal kunnen meedoen, zonder racisme en uitsluiting.

We zouden graag willen dat deze potentiële nieuwe republiek zich, behalve dat hij zich legaal en juridisch afsplitst van Spanje, ook losmaakt van de koloniale en racistische geest en mentaliteit. Dat wat momenteel wordt gebouwd, van onderop wordt gebouwd om de legale, sociale en politieke orde te veranderen in een meer rechtvaardige, menselijke en inclusieve orde, omdat in een Catalonië dat van bovenaf wordt gebouwd, met dezelfde heersers, er weinig zal veranderen voor ons allemaal, de armen, degenen die altijd worden vergeten, degenen aan de onderkant.

Maar we kennen ook het andere gezicht, het koloniale en racistische Catalonië dat ons uitsluit, dat op ons jaagt en ons straft omdat we een andere huidskleur hebben, een andere taal, een andere religie, een andere manier van denken. Dat is waarom we duidelijk moeten maken dat we een geheugen hebben en dat we niet vergeten, dat we de Spaanse regering noch de regionale Catalaanse regering willen steunen of met hen kunnen meegaan, want beide regeringen hebben hetzelfde gezicht voor ons: ze strijden onderling om wie er meer migranten kan opjagen, opsluiten en uitzetten. Ze strijden onderling om wie de meeste muren kan bouwen, de meeste wetten en regels kan invoeren om ons te beletten waardige levens te leiden.

We geloven ook dat deze situatie niet kan worden opgelost via de wet of via de rechtbanken, want onze lichamen zijn slachtoffer van die machinerie die mensen tot ‘illegaal’ maakt. Rechten worden gewonnen op straat.

Tenslotte geloven we, maar we kunnen ernaast zitten, dat de situatie harder gaat worden. De Spaanse staat bereidt meer repressie voor met politieagenten op straat, en uit ervaring weten we dat die repressie vooral mensen aan de onderkant raakt, de activisten, de armen, de uitgeslotenen en de migranten, en daarom roepen we alle migranten op, met of zonder papieren, om solidair te zijn met deze waardige en rebellerende strijd.

We vragen jullie om je te verzetten, nee te zeggen tegen repressie, nee te zeggen tegen vervolging, nee te zeggen tegen het geweld, en een weg te zoeken om onze toekomst zelf te kunnen bepalen.

PS Als niemand jullie stembiljetten wil drukken, dan doen wij dat wel voor jullie, want ons kunnen ze niet meer illegaal maken. Wij zijn al lang geleden tot illegalen en criminelen gemaakt, en wij zijn niet meer bang.

Sindicato Popular De Vendedores Ambulantes de Barcelona (Bond van Straatverkopers) en Espacio del Inmigrante Raval (Immigrantenruimte van Raval)