MiGreat en Doorbraak dienden gisteren een klacht in bij de Ombudsman tegen het afpakken van tenten van mensen in nood

Tenten worden afgepakt (foto: Petra Kramer).

Doorbraak was vorig jaar betrokken bij het ondersteunen van vluchtelingen die zich melden bij het aanmeldcentrum in Ter Apel om asiel aan te vragen, maar daar geen opvang kregen en buiten het centrum moesten wachten en zelfs slapen. Samen met andere personen en organisaties, waaronder MiGreat, heeft Doorbraak tenten uitgedeeld aan die vluchtelingen. Die tenten en andere kampeermiddelen werden vervolgens in beslag genomen door de politie en de Dienst Toezicht en Handhaving.

Op 5 oktober hebben MiGreat en Doorbraak tegen dat afpakken van het laatste beetje beschutting dat de vluchtelingen nog hadden, een klacht (pdf) ingediend met hulp van advocaten van Public Interest Ligitation Project (PILP), een onderdeel van het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM). De politie reageerde daarop dat men niet het afpakken van de tenten tot taak had, en de gemeente beweerde dat er een beginselplicht tot handhaving bestaat, en dat over het handhaven niet geklaagd kan worden. Omdat beide instanties inhoudelijk niet zijn ingegaan op de onrechtmatigheid van het afpakken van tenten, hebben Migreat en Doorbraak een klacht (pdf) ingediend bij de Ombudsman. Hier de integrale tekst van het persbericht daarover.


MiGreat en Doorbraak dienen, gesteund door advocaten van PILP-NJCM, een klacht in bij de Nationale ombudsman over het afpakken van tenten van mensen die geen andere vorm van beschutting hadden en noodgedwongen buiten moesten slapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.

Einde zomer 2022 hebben honderden mensen, die zich wilden en moesten aanmelden bij het aanmeldcentrum van de IND in Ter Apel, noodgedwongen een of meerdere nachten buiten doorgebracht. Soms ook in de stromende regen. De overheid heeft hen geen menswaardige opvang geboden. Zij hadden geen enkele vorm van beschutting of onderdak. De kou, regen en het gebrek aan hygiëne waar zij aan blootgesteld werden, vormden volgens de Inspectie Gezondheidszorg & Jeugd en risico voor hun gezondheid, zo bleek uit een rapportage van NOS in januari 2023.

Beschutting afnemen van kwetsbare mensen (foto: Petra Kramer).

Verschillende organisaties en individuen, waaronder MiGreat en Doorbraak, deelden in augustus en september 2022 daarom tenten uit aan de mensen die gedwongen werden buiten te slapen in Ter Apel.

Die tenten werden meerdere keren in beslag genomen door handhavers en politie, terwijl er geen andere vorm van beschutting werd geboden. Hoewel de autoriteiten stelden de tenten af te pakken met het oog op de veiligheid, bleek uiteindelijk uit de NOS-rapportage, dat het gebrek aan tenten en beschutting moest dienen als drukmiddel om het Rijk en andere gemeenten te bewegen meer opvangplekken te realiseren.

Roos Ykema (voorzitter MiGreat): “Het is ongelooflijk dat handhavers en politieagenten in Ter Apel tenten af hebben gepakt van mensen die gedwongen werden om buiten te slapen. Helemaal nu blijkt dat de tenten af werden gepakt zodat het leed van de mensen als politiek drukmiddel gebruikt kon worden. We maken ons grote zorgen over de enorme tekorten aan opvangplekken, en vrezen dat er opnieuw mensen buiten moeten staan of zelfs slapen. Dan zullen tenten opnieuw van levensbelang zijn. Het afpakken van beschutting van mensen die nergens anders heen kunnen is in strijd met de mensenrechten.”

Vluchtelingen compleet dakloos maken (foto: Petra Kramer).

MiGreat en Doorbraak dienden over het afpakken van de tenten eerder al een klacht in bij de politie-eenheid Noord Nederland en de gemeente Westerwolde. Beide instanties hebben de klacht niet in behandeling genomen en zijn dus niet inhoudelijk op de klacht ingegaan. De politie zegt niet het afpakken van de tenten tot taak te hebben gehad, terwijl er beeldmateriaal is waaruit blijkt dat agenten actief betrokken waren bij het in beslag nemen van de tenten.

MiGreat en Doorbraak