Moedig Turks en Koerdisch excuus aan Armeniërs

Armeense vluchtelingen in 1915
Een groep van 200 linkse Turkse en Koerdische intellectuelen en kunstenaars is in Turkije een campagne gestart waarin individuen middels de ondertekening van een manifest hun excuses kunnen aanbieden aan hun Armeense broeders en zusters voor de ontkenning van de genocide op hun voorouders in 1915. Ook veel Nederlandse Turken en Koerden hebben het manifest ondertekend.

In een land waarin de erkenning van de genocide op de Armeniërs strafbaar is – Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk dreigde hiervoor veroordeeld te worden – en waar ultra-nationalistische gewelduitbarstingen geen bijzonderheid zijn is dit initiatief zonder meer moedig te noemen. Tot nu toe hebben 23 duizend mensen het collectieve excuus ondertekend, ondanks de hetze tegen de initiatiefnemers in de media en de gevestigde politiek.

Zo vindt premier Erdogan dat Turkije geen blaam treft en dat er daarom ook geen excuses aangeboden hoeven te worden. Grijze Wolven-leider Bahçeli gaf aan "zich te schamen" voor de initiatiefnemers, terwijl de sociaal-democratische CHP het helemaal bont maakte door te stellen dat het de Armeniërs zijn die hun excuses moeten aanbieden omdat zij in opstand zouden zijn gekomen tegen het Ottomaanse gezag.

Ook in Nederland weigeren Turkse nationalisten de volkerenmoord van 1915 te erkennen. In 2001 verzetten zij zich fel tegen de plaatsing van een monument in Assen ter herdenking van de genocide. In 2006 werd een drietal Turkse Nederlanders van de CDA- en PvdA-lijsten voor de Tweede Kamer-verkiezingen gehaald omdat zij bleven weigeren de genocide op de Armeniërs te erkennen.

Het manifest kan hier worden ondertekend en bestaat uit de volgende tekst:

"Ik kan het niet met mijn geweten verenigen dat de Grote Catastrofe die de Ottomaanse Armeniërs heeft getroffen in 1915 met onverschilligheid wordt bejegend en wordt ontkend. Ik verwerp dit onrecht, en deel de gevoelens en pijn van mijn Armeense broeders en zusters. Ik bied mijn excuses aan hen aan."