Nor Zartonk-activist Alex Kalk in Istanboel opgepakt bij de herdenking van Sevag Balıkçı

Alex Kalk (op de voorgrond) aan het woord op de bijeenkomst afgelopen zaterdag in Nijmegen.

Gisteren is Nor Zartonk-activist Alex Kalk opgepakt bij de Armeense begraafplaats Şişli in Istanboel na een herdenking van de Armeense Genocide. Afgelopen zaterdag was hij nog spreker op de bijeenkomst “Is de Armeense Genocide geschiedenis?” in Nijmegen, die werd georganiseerd door Nor Zartonk en Doorbraak.

Op 24 april 2011, precies op de 96ste herdenkingsdag van de Armeense Genocide, werd de Turkse dienstplichtige soldaat van Armeense afkomst Sevag Balıkçı doodgeschoten door Kıvanç Ağaoğlu, van Turkse afkomst. De rechtbank oordeelde dat Balıkçı door een ongeluk om het leven was gekomen en dat er dus geen opzet in het spel was.

English, Türkçe

In Turkije worden journalisten, studenten, activisten, academici en Koerdische politici vanwege het uiten van hun mening opgepakt en vastgezet, maar de moordenaar van Balıkçı werd meteen na de eerste zitting vrijgelaten.

Getuigen van de moord werden door de familie van de moordenaar en door hooggeplaatste militairen bedreigd en onder druk gezet om valse verklaringen af te leggen. Hoge officieren probeerden via het opstellen van twee verschillende rapporten de moord te verdoezelen. Uiteindelijk sprak de rechtbank Ağaoğlu vrij. Een hogere rechtbank vernietigde deze uitspraak, en daardoor loopt het proces nu nog steeds. De moordenaar bleef op vrije voeten.

Gisteren op de Armeense begraafplaats Şişli.

Herdenking

Zoals elk jaar organiseerde Nor Zartonk ook gisteren weer een herdenkingsbijeenkomst bij het graf van Balıkçı in Istanboel. Na afloop van de herdenking werd de groep activisten, samen met het Armeense HDP-parlementslid Garo Paylan die ook bij de herdenking aanwezig was, door de politie tegengehouden. Kalk werd aangehouden omdat hij in zijn toespraak het woord “genocide” had gebruikt. Hij werd door de politie meegenomen, verhoord en enige tijd later vrijgelaten.

Kalk benadrukte in zijn toespraak dat Balıkçı slachtoffer is van een racistische moord en dat de moordenaar niet is bestraft. De strijd voor rechtvaardigheid, gelijkheid en broederschap moet worden voortgezet om uiteindelijk het recht te doen zegevieren, zei hij, ook voor al die andere onschuldige mensen, die net als Balıkçı zijn omgebracht. In ons land heerst nog steeds geen vrede en vrijheid, en voert het discours van de haatdragers, moordenaars, lynchmobs en genocideplegers de boventoon. Dat doet ons enorm pijn en schaadt elk gevoel van rechtvaardigheid, zei hij. Kalk bedankte tenslotte alle aanwezigen bij de herdenking en riep hen op om samen verder te strijden tegen het systeem dat van onschuldige baby’s moordenaars maakt.

Genocide-politiek

Dat het benoemen van de genocide in een toespraak voor de politie al voldoende reden is om iemand op te pakken, vast te houden en te verhoren, laat zien hoe de Turkse staatspolitiek van ontkenning nog voortduurt, zelfs 104 jaar na de genocide op de Armeniërs.

Ondanks dat de druk door het regime van Erdoğan de laatste jaren sterk toeneemt, zal Nor Zartonk de jaarlijkse herdenking van de Armeense Genocide en de moord op Balıkçı blijven organiseren. De onderdrukten zetten hun strijd voort, tegen racisme en tegen de Turkse staat die haar politiek van genocide vandaag de dag nog steeds voortzet via het verbod om het woord genocide zelfs maar in de mond te nemen. Verzet tegen de genocide-politiek blijft levensgevaarlijk. De activisten van Nor Zartonk verdienen al onze steun en solidariteit!

Ender Kaya

De foto’s van de herdenking hieronder zijn van Özgür Gelecek.