Ontruiming vluchtelingenkamp wegens door de staat zelf veroorzaakte verpaupering

Demonstratie van gisteren: “We need hope, we need normal life”.

De voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam heeft beslist dat het vluchtelingententenkamp aan de Notweg mag worden ontruimd. Die ontruiming gaat aanstaande vrijdag plaatsvinden, zo heeft burgemeester Eberhard van der Laan laten weten. De PvdA-er heeft inmiddels alle protestacties in en rond het kamp verboden.

Een deel van de vluchtelingen schijnt morgen al uit het kamp te vertrekken, tegen wil en dank en tot het uiterste getergd. Omdat ze geen andere uitweg zien, gaan ze in op het aanbod van een maand sobere “bad-bed-brood”-opvang, dat Van der Laan hen met het mes op de keel heeft opgedrongen. Wie na een maand niet “vrijwillig” is vertrokken naar landen vol armoede en geweld, dreigt weer op straat te worden gegooid. Andere vluchtelingen blijven in het kamp om zich te verzetten tegen de ontruiming. Daarmee riskeren ze arrestatie, waarna ze worden opgesloten in illegalengevangenissen. Ze roepen iedereen op om het kamp te bezoeken, er te blijven slapen en te protesteren tegen de dreigende ontruiming. Alle actievoerders van het kamp hebben de afgelopen tijd grote moed en vastberadenheid getoond, zoals gisteren ook weer bleek tijdens een demonstratie door de Amsterdamse binnenstad.

Demonstratie van gisteren.

De argumenten die de gemeente en de rechter inzetten om tot ontruiming over te gaan, zijn stuk voor stuk schandalig. Ze baseren zich namelijk op omstandigheden waar niet de vluchtelingen verantwoordelijk voor zijn, maar de autoriteiten en anderen. Uit rapportages van de GGD, aldus de rechter, komt naar voren dat de vluchtelingen “zich niet houden aan de gestelde voorwaarden over voedsel en hygiëne. Er zijn brood- en voedselresten aangetroffen buiten de proviandtent, evenals vuile vaat met etensresten. Vanwege het ontbreken van stromend (warm) water is het niet mogelijk de afwas te doen of de handen goed te wassen na bijvoorbeeld toiletbezoek. De voedselveiligheid is onvoldoende gewaarborgd, nu het voedsel dat naar het tentenkamp wordt gebracht niet altijd direct wordt opgegeten en wordt bewaard zonder dat er goede opslagmogelijkheden zijn, waarna het opnieuw wordt opgewarmd.” Wie illegaal, dakloos en rechteloos is gemaakt, wie wordt uitgehongerd en kapot gemaakt door de sociale en bestuurlijke apartheid, die heeft geen woning, geen vaatwasmachine, geen koelkast, geen wc, geen schone handen, geen nette kleding, geen geld en geen eten meer. Dat kan de vluchtelingen vanzelfsprekend niet worden aangerekend, maar valt uitsluitend de staat en zijn handlangers te verwijten. De staat sluit vluchtelingen maatschappelijk uit, laat hen verpauperen en straft hen vervolgens omdat ze inderdaad zijn verpauperd. “Blaming the victim”, heet zoiets.

Demonstratie van gisteren.

Verder is de rechter het met de gemeente eens dat er “vrees voor wanordelijkheden” bestaan, zoals een “incident” in de nacht van 13 op 14 november. “Sympathisanten van de nationalistische vereniging Voorpost hebben het toegangshek naar het plein afgesloten met een onbreekbare ketting. Nu, zoals ter plaatse is gebleken, geen nooduitgang aanwezig is, konden de demonstranten het plein niet verlaten. Ook is er een incident geweest waarbij een aantal jongeren de demonstranten heeft uitgescholden en brood naar hen heeft gegooid. Tevens is geconstateerd dat een groep zogenaamde scooterjongens zich ’s avonds rondom het tentenkamp begeeft en de demonstranten uitscheldt. Bij de buurtregisseur bestaat de vrees dat dit gedrag omslaat naar erger.” Omdat de vluchtelingen worden geconfronteerd met extreem-rechtse agressie, moeten ze zelf worden bestraft met ontruiming. De daders, de fascisten van Voorpost, worden door de staat beloond voor hun intimidatie. De slachtoffers, de vluchtelingen, komen in de beklaagdenbank te staan. De staat houdt fascisten de hand boven het hoofd en verklaart vluchtelingen vogelvrij.

“We nodigen iedereen uit om naar het kamp toe te komen”, aldus de vluchtelingen die in het kamp blijven. “Protesteer tegen de behandeling van vluchtelingen in Nederland. Laat zien dat je het niet eens bent met de manier waarop er met ons protest wordt omgegaan. We hebben kalm onze eisen gesteld. Nu willen de politici dat we niet langer meer duidelijk maken wat er in Nederland werkelijk aan de hand is. Ze willen ons maandenlang in gevangenissen opsluiten, om het probleem te verbergen. Vluchtelingen die voor hun rechten opkomen, worden bestraft als zware criminelen. Dat is onaanvaardbaar.” De ontruiming wordt vrijdagmorgen vanaf 7:00 uur verwacht. Wie de avond ervoor in het kamp blijft overnachten, kan de vluchtelingen steunen in hun strijd voor het behoud van het kamp.

Harry Westerink

Pamflet.