Open brief aan Sevcan Orhan: neem niet deel aan het “Turks cultureel festival” in Amsterdam, draag niet bij aan de legitimering van de ideologie van de Grijze Wolven! (Update: Orhan heeft haar deelname gecancelled!)

Sevcan Orhan
Sevcan Orhan

Geachte Sevcan Orhan,

We hebben vernomen dat u op 6 oktober a.s. het podium gaat betreden in de Nederlandse hoofdstad Amsterdam. Onder normale omstandigheden zouden wij – progressieve organisaties met wortels in Turkije die actief zijn in Nederland – geen noodzaak voelen om een open brief te schrijven aan een artiest. Maar de situatie is helaas niet normaal.

Het concert waar u aan gaat deelnemen in het kader van het “Turks cultureel festival” richt zich op sympathisanten van de Grijze Wolven, wordt door de Grijze Wolven georganiseerd en biedt ook een podium aan “artiesten” als Mustafa Yıldızdoğan, die openlijk propaganda maakt voor de Partij van de Nationalistische Beweging (MHP). Wij vinden u als persoon niet passen bij dit chauvinistische en intolerante machtsvertoon.

Türkçe

U hoeft geen moment te twijfelen aan onze stellingen. De bewijzen zijn klip en klaar. De Stichting Mescid-i Aksa, die het festival organiseert, is een lidorganisatie van de Turkse Federatie Nederland. De moederorganisatie van deze federatie, die barst van bewonderaars van de racist Nihal Atsız, is de Turkse Confederatie Europa. Deze koepel vormt de buitenlandse tak van de MHP en wordt geleid door Cemal Çetin, MHP-parlementslid voor Istanbul.

Weer een overwinning!

Vrij snel na het publiceren van deze open brief namens 13 organisaties, en het verschijnen van een artikel erover in de Turkse krant Birgün, verklaarde Orhan in een kort bericht op Facebook: “Ik heb mijn geplande optreden op 6 oktober 2018 in Nederland geannuleerd, omdat ik ‘onvoldoende’ ben geïnformeerd over de context van het concert tijdens de contractgesprekken. Ik ben dank verschuldigd aan mijn vrienden in de vreemde die mij hierop hebben geattendeerd. Hoogachtend.”

Opnieuw een succes van de anti-facistische beweging in Nederland in de strijd tegen de propagandafestivals van Grijze Wolven. In juni werden de Grijze Wolven al gedwongen een optreden van haatzanger Ozan Manas af te zeggen.

De zogenaamd “culturele festivals” worden door de Grijze Wolven gebruikt als tactisch middel om propaganda te maken en legitimiteit te verkrijgen. Afgelopen juni is in de stad Arnhem een vergelijkbaar festival georganiseerd. Onder druk van de publieke opinie was de Turkse Federatie Nederland genoodzaakt om Ozan Manas – die in zijn liederen Armeniërs bedreigt met het laten ophoesten van bloed – te schrappen van het programma.

Mevrouw Orhan, u bent een artiest die ver afstaat van deze ultra-nationalistische kringen en optreedt tijdens activiteiten van progressieve en alevitische verenigingen in Turkije en Europa. U bent beslist ook bekend met de diepe wonden die de Grijze Wolven en hun mentaliteit hebben geslagen in progressieve, alevitische, Koerdische en Armeense gemeenschappen. De bloedbaden van Malatya, Sivas, Çorum en Maraş zullen toch altijd in ons geheugen gegrift blijven? We kunnen het bloed dat door de drie halve manen is vergoten toch nooit vergeten?

Wij willen u graag een keer verwelkomen in Nederland. Maar niet op dit festival. Wij doen een dringende oproep aan u. Draag niet bij aan de legitimering van de reactionaire en chauvinistische Grijze Wolven in Nederland, draag niet bij aan hun pogingen om zichzelf als tolerant ten opzichte van andere religieuze en etnische kringen neer te zetten. Daar is maar een manier voor. En dat is dat u laat weten niet te zullen deelnemen aan het festival en het podium niet zult betreden!

Met groeten en achting,

Federatie van Democratische Verenigingen van Arbeiders uit Turkije in Nederland (DIDF)
Doorbraak
Stichting Regenboog (Gökkuşağı Vakfı)
Alevitisch Cultureel Centrum Haarlem
Democratisch Congres van de Volkeren Nederland (HDK Nederland)
Democratisch Congres van de Volkeren Arnhem (HDK Arnhem)
Unie van Alevitische Vrouwen in Nederland (HAKB)
Federatie van de Alevitische Gemeenschap in Nederland (HAK-DER)
Raad van Gemeenschappen uit Koerdistan (DemNed)
Turkse Arbeidersvereniging in Nederland (HTIB)
Nor Zartonk Nederland
Vrijheid en Solidariteit Nederland (ÖDH)
Samenwerkende Democratische Organisaties Enschede (SDO)

Biografische info

Sevcan Orhan (Istanbul, 1982). Komt uit een alevitische familie, die haar wortels heeft in de provincie Erzincan. Zij is in Turkije een bekende zangeres in het genre van de traditionele Turkse volksmuziek. Tevens docente aan het Staatsconservatorium van de Technische Universiteit van Istanbul (ITÜ).

Affiche
Affiche