Oproep aan aandeelhouders van Ahold Delhaize om minimumloonwerkers meer te betalen

Morgen komen de aandeelhouders van Ahold Delhaize, het moederbedrijf van grote werkgevers als Albert Heijn en Bol.com, in vergadering bijeen om te beslissen over 826 miljoen euro. “Zij kunnen kiezen waar dit geld heen gaat: naar hun eigen zak, of naar een eerlijk loon voor de mensen die deze bedrijven draaiende houden”, zo begint een oproep van de Voor 14-campagne, een initiatief van de FNV en anderen voor een hoger minimumloon. “Het is tijd om de rijkdom binnen bedrijven eerlijker te verdelen. Daarom roepen wij de aandeelhouders van Ahold Delhaize op te kiezen voor een eerlijk minimumloon van 14 euro per uur voor alle werkers.”

De tekst van de oproep aan de aandeelhouders van Ahold Delhaize vervolgt met: “U bent de eigenaar van Ahold Delhaize, het moederbedrijf van onder meer Albert Heijn en Bol.com. Er ligt een voorstel op tafel om 826 miljoen euro aan dividend uit te betalen aan de aandeelhouders, aan u dus. Ook gaat u stemmen over het beloningsbeleid. Dat beloningsbeleid, daar moeten we het over hebben. Op 2 januari om 14:45 uur was het Fat Cat Day voor Frans Muller, de ceo van Ahold Delhaize. Op dat moment had hij al de beloning ontvangen waar iemand met een minimumloon nog een heel jaar voor door moet werken.

Veel werkers van Albert Heijn en Bol.com verdienen nauwelijks meer dan het minimumloon. Frans Muller kreeg afgelopen jaar naar schatting 184 keer zoveel als een vakkenvuller van 21 jaar of ouder. Als deze crisis ons iets leert, dan is het dat we de rijkdom eerlijker moeten verdelen. Dit kunnen we doen door een minimumloon van 14 euro per uur in te voeren voor alle Nederlanders. Wij doen een oproep aan u, de eigenaren van Ahold Delhaize: neem het besluit om eerlijke betaling in te voeren bij Ahold Delhaize. Voor alle werkers, of ze nu voor Albert Heijn, voor Bol.com of voor een uitzendbureau werken”

Doe mee en onderteken hier de oproep aan de aandeelhouders van Ahold Delhaize! Doe dat snel, want morgen vindt de aandeelhoudersvergadering al plaats.

Harry Westerink

Voor 14 vraagt aan aandeelhouders als de CEO van Blackrock en Silchester Investors om voor de werkers te kiezen en het bestuur van Ahold op te roepen om iedereen een eerlijk loon te betalen.