Oproep tot solidariteit met Joke Kaviaar, en met vluchtelingen en migranten!

Van de site van Kaviaar.

Op dinsdag 13 september werd de activiste en schrijfster Joke Kaviaar thuis gearresteerd. Haar huis werd doorzocht en haar telefoon en computer werden in beslag genomen. Kaviaar ageert veel tegen het repressieve migratiebeleid. Aanleiding voor de inval waren volgens de politie vier “opruiende teksten” uit de jaren 2008 tot 2011, die ze op haar website had gepubliceerd.

Kaviaar werd drie dagen vastgehouden en onder totale beperking geplaatst. Ze mocht met niemand contact hebben, behalve met haar advocaat. En die mocht van Justitie op zijn beurt niemand op de hoogte brengen, omdat Kaviaar een “terroristisch oogmerk” zou hebben. Justitie heeft haar zo simpelweg laten verdwijnen, iets dat vooral mensen in dictaturen bekend zal voorkomen. Het onderzoek van het Openbaar Ministerie loopt nog. Het is dus goed mogelijk dat Kaviaar straks een rechtszaak krijgt. Ze heeft inmiddels haar verhaal gedaan op Indymedia. Daar vind je ook een verklaring van haar advocaat.

In de aanklacht van Justitie werd verwezen naar artikel 131 en 132, ook wel “de anti-revolutiewet” genoemd. Die wet is in 1920 ingevoerd uit angst voor de toenmalige wereldwijde communistische opstandsgolf, en is eerder onder meer ingezet tegen opstandige Indonesische studenten (1927) en provo Roel van Duin (1966). De criminalisering van links protest is niet van vandaag of gisteren, maar neemt de laatste tijd wel weer sterk toe. Met name demonstraties tegen het kraakverbod, de bezuinigingen en het migratiebeleid moeten het ontgelden. Demonstraties worden verbannen naar afgelegen plekken en van het begin tot het einde ingesloten door politielinies. Demonstranten worden geïntimideerd, in elkaar geslagen en opgepakt. Zichtbare actieborden en spandoeken worden steeds vaker met een smoes verboden. Een typerend voorbeeld was de repressie jegens de jaarlijkse landelijke 1 mei-demonstratie. Ook de AIVD draagt haar steentje bij door via leugenachtige rapporten en waarschuwingsbrieven linkse actiegroepen te intimideren en criminaliseren. Dat overkwam de anti-racistische actiegroepen AAGU en AFA. En nu is anti-raciste Kaviaar dus tijdelijk verdwenen.

Nog veel repressiever stelt de overheid zich op ten aanzien van vluchtelingen en migranten. Het uiterst gewelddadige Europese migratiebeleid veroorzaakt jaarlijks honderden doden, en mogelijk meer. Ze worden overal in Europa tot illegaal gemaakt, uitgesloten, opgejaagd, opgesloten en uitgezet. Marineschepen brengen boten tot zinken waarmee vluchtelingen en migranten Europa proberen te bereiken. En Nederland is een van de landen die voortdurend probeert om dat schandalige Europese beleid nog repressiever te maken.

Dat is waar Kaviaar, Doorbraak en andere anti-racisten zo boos om worden. Kaviaar is een van de weinigen in Nederland die aan die woede een literaire stem weet te geven. Niet haar teksten vormen een schandaal en een gevaar, maar de repressie en het racisme tegen migranten en vluchtelingen waar zij en wij tegen ageren! En niet de woede van Kaviaar vormt het probleem, maar het gebrek aan woede bij zoveel anderen! Via Kaviaar probeert Justitie ons nu allemaal te intimideren en de mond te snoeren.

Het daarom belangrijk om te blijven ageren tegen het onmenselijke migratiebeleid, om te blijven schrijven en actievoeren, en om je solidariteit met Kaviaar te tonen. Wat kun je doen?
1. Je kunt een of meer van de vier teksten van Kaviaar verder verspreiden of op je eigen website plaatsen, of een link plaatsen naar de teksten op Kaviaars website.
2. Je kunt deze tekst verder onder de aandacht brengen.
3. En verreweg het belangrijkste: je kunt jezelf aansluiten bij een linkse organisatie om zo gezamenlijk de strijd aan te gaan tegen het repressieve migratiebeleid.

Dit zijn de vier mooie en inspirerende teksten van Kaviaar die Justitie niet aanstaan:
– “RARA, wiens rechtsorde is het?
– “Leers, het vuur en de dood
– “Waar blijft de Hollandse opstand?
– “Neederland wordt schoongeveegd

Doorbraak