Over mijn ontmoeting met de koning en het aanstaande staatsbezoek aan Indonesië

Daarna was de tijd om en moest de koning verder naar een andere tafel. Er kwamen Indische hapjes voorbij en dienbladen met rode wijn, witte wijn en jus d’ orange. Veel te laat besefte ik dat ik geen foto had gemaakt van dit bijzondere tafereel en van de adjudant mocht dat ook niet meer. Te laat, de koning was inmiddels bij de tafel Toekomst, ver weg van het Verleden. Uren later en ik kan nog steeds niet slapen. Dit is wat ik nu denk: Nederlandse diplomatie is verwachten dat je blijft glimlachen tegen de man die je huis leegroofde, je vrouw verkrachtte, verkocht en je na een gevecht de gelegenheid bood alles terug te kopen. Om vervolgens onder het genot van een kopje thee te glunderen over hoe fijn het is om weer te kunnen samenwerken en aan te moeten horen “Ja, wat ik heb gedaan, was niet zo netjes, ik leg wel even een krans”.

Lara Nuberg in Over mijn ontmoeting met de Koning en het aanstaande staatsbezoek aan Indonesië (Gewooneenindischmeisje.nl)