Politie probeert informante te werven op gebied woonstrijd en anti-racisme

In maart 2018 werd ik, “Marijke”, benaderd door de politie met een tamelijk doorzichtig verzoek. Naast mijn inbreng voor een actiegroep rond huisvestingsproblematiek die ik met andere studenten heb opgezet, was ik vooral druk bezig met afstuderen. Werkzaam op de universiteit werd ik op een ochtend gebeld door “Linda van de politie”. Ik schrok ervan, want zou er soms iets met mijn familie of vrienden gebeurd zijn? Maar nee, “Linda” had mijn telefoonnummer verkregen via een demonstratiekennisgeving die ik eerder bij de gemeente had ingediend. Ze vertelde dat ze van een speciale, anonieme afdeling was die iets te maken had met de openbare orde – maar niet de AIVD. Mijn vraag wat voor afdeling het dan wel was (de RID?), lachte ze weg. “Linda” vertelde mij dat deze afdeling al een tijdje in de gaten hield waar ik mij specifiek mee bezig hield. In dit kader noemde ze zowel ‘mijn’ actiegroep als andere acties, zoals in het teken van anti-racisme, waaraan ik had deelgenomen. Sommige acties die ze noemde, waren zelfs al van ruim een jaar geleden. Nu wilde deze medewerker van de “anonieme afdeling openbare orde” mij graag persoonlijk ontmoeten om te zien wat we voor elkaar konden betekenen. Wij hadden immers duidelijk hetzelfde doel voor ogen volgens “Linda”, want ik vind de openbare orde toch ook belangrijk? Bij mij waren inmiddels alle alarmbellen gaan rinkelen, dus ik zei snel dat ik later wel zou terugbellen.

Marijke in Faciliteert de overheid acties tegen bepaalde politieke partijen? (Burojansen)