PostNL en Ahold Delhaize zijn moordenaars

Albert Heijn-schappen tijdens de staking vorig jaar.

Nederlandse bedrijven als PostNL en Ahold Delhaize zijn moordenaars en de uitzendbureaus, zoals Tempo-Team en OTTO Work Force, zijn criminele organisaties die deze bedrijven hiermee helpen en er rijk van worden.

Tachtig procent van de pakketsorteercentra van PostNL zijn uitzendkrachten die uit een ander EU-land komen, zoals Polen, Roemenië en Bulgarije. Arbeidsmigranten. Bij Ahold-distributiecentra is dat vijftig procent. Arbeidsmigranten werken veel in de logistiek, vlees, agrarisch en horeca.

Uitzendbureaus hebben kantoren in andere EU-landen, zoals Polen, om mensen te ronselen naar Nederland. Meestal met valse beloften. In Nederland worden de arbeidsmigranten meestal in een slechte woning gestopt, in een park (waar alleen maar arbeidsmigranten wonen) of in de stad waar vaak te veel arbeidsmigranten in een huis zitten.

Het uitzendbureau haalt 25 procent van het minimumloon af voor huur. Dat is ongeveer 500 euro per maand voor een matras. Een enorm verdienmodel voor het uitzendbureau dus. En geen huurdersrechten of -bescherming voor de arbeidsmigrant.

Bedrijven als PostNL werken graag met deze criminele uitzendbureaus die aan mensenhandel doen. Want arbeidsmigranten zijn goedkope arbeiders. Voor PostNL zijn het ‘wegwerparbeiders’. Je kan ze laten werken wanneer je wil, onder ongezonde omstandigheden. En als arbeidsmigranten opkomen voor hun rechten of ziek worden, dan draagt PostNL nul komma nul verantwoordelijkheid.

In plaats van achter de mensen te staan die het werk doen en je verantwoordelijkheid te pakken, schuift PostNL die verantwoordelijkheid makkelijk af aan uitzendbureaus, wetend wat de gevolgen zijn. Het komt ze alleen maar goed uit, vanwege het geld.

Een arbeidsmigrant die te zwaar werk verricht, staat continu onder druk van een coördinator van het uitzendbureau. Er moeten targets gehaald worden die te hoog zijn, met mensen die in een te kwetsbare positie zitten.

Dus deze coördinatoren zijn veel aan het intimideren: “Ga harder werken, anders zetten we je uit huis”. Ook wordt er fysiek geweld gebruikt. Zoals gezegd, zien bedrijven als PostNL deze arbeiders als ‘wegwerparbeiders’. En dat gebeurt ook regelmatig.

Als mensen mondiger worden, ziek worden, de werkdruk niet meer aan kunnen, verliezen ze hun baan en worden ze uit huis gezet. Het aantal daklozen in Nederland stijgt.

Dit systeem van hoe bedrijven als PostNL samenwerken met criminele uitzendbureaus maakt mensen dakloos, met soms de dood als gevolg. Dit is bekend bij deze bedrijven en uitzendbureaus. Toch gaan ze hier bewust mee door, en zijn het moordenaars.

“In Rotterdam zijn de afgelopen maanden drie dakloze mannen op straat overleden, zegt de politie. Volgens Martijn van Leerdam, predikant-directeur van de Rotterdamse Pauluskerk, zijn de sterfgevallen het directe gevolg van het hoge aantal buitenslapers in de stad”, zo schreef de NOS vorige week dinsdag in het artikel “Drie dakloze dertigers op straat in Rotterdam overleden in paar maanden tijd“.

Cihan Ugural

(Dit artikel verscheen eerder als draadje op Twitter.)