Teken ook de petitie voor behoud van de Berlijnse queer space Tuntenhaus!

Al meer dan dertig jaar is het Tuntenhaus aan de Kastanienallee 86 in Berlijn een plek van ontmoeting en diversiteit. Queers, vaak gemarginaliseerde mensen uit vele delen van de wereld, vinden hier een thuis. In februari werd het Tuntenhaus verkocht aan tot nu toe onbekende investeerders. Dit betekent verdringing door dure verbouwingen en exorbitante huren ‘op een toplocatie’. Onze leefruimte en plek van queer subcultuur is acuut in gevaar”, aldus het begin van de tekst van een petitie ter ondersteuning van het Tuntenhaus. Wees solidair en teken ook!

De petitietekst vervolgt met: “Het huis is niet alleen in Berlijn bekend als een herkenningspunt van de homo- en queergemeenschap. Ons huisproject staat voor een Berlijn dat zeldzaam is geworden: een Berlijn dat subcultuur en collectieve huisgemeenschappen in de eerste plaats mogelijk heeft gemaakt door middel van betaalbare huisvesting en zo een vrije ruimte, maar vooral een veilige plek voor homo’s en queers heeft gecreëerd. De huisgemeenschap draagt bij aan de sociaal-culturele diversiteit van de buurt en haar cohesie door haar betaalbare ‘keuken voor iedereen’, haar voedseluitdeelpunt voor minderbedeelden en binnenplaatsfeesten.

Wat is de oplossing?

Het district Pankow onderzoekt en gebruikt het voorkeursrecht. Dit betekent dat het Tuntenhaus kan worden overgedragen aan een coöperatie die zich richt op het algemeen welzijn, als het Berlijnse CDU-SPD stadsbestuur instemt met de financiering.

Het stadsbestuur heeft hier een verantwoordelijkheid. Het heeft zich in het regeerakkoord gecommitteerd aan het voorkeursrecht en het stimuleren van coöperaties. Volgens het regeerakkoord moeten safer spaces en discriminatiegevoelige ontmoetingsplekken beschermd worden tegen verdringing! Maar het stadsbestuur heeft tot nu toe geweigerd om geld beschikbaar te stellen. De deadline voor het voorkeursrecht loopt half mei af.

Wat wil deze petitie bereiken?

Een toezegging van het Berlijnse CDU-SPD-stadsbestuur om de overdracht van het Tuntenhaus aan een coöperatie te steunen met de begrotingsmiddelen en leningen die op 7 maart 2024 zijn geblokkeerd. Het heeft de koopsubsidie voor de koper nodig, die gericht is op het algemeen belang (bijvoorbeeld IBB-leningen), en fondsen voor inhaalreparaties.

Hoe kun je het Tuntenhaus blijven steunen?

Vertel het Berlijnse stadsbestuur hoe belangrijk je het huis vindt en dat men het geld moet vrijmaken! Doneer om het Tuntenhaus te redden! Neem contact met ons op als je kunt helpen! Laten we met velen zijn in onze acties!

En het is dringend: er is nog maar tot begin mei om het Tuntenhaus te redden door vooraf te kopen! Elke dag telt! Berlijn blijft queer!”

Je kunt de petitie hier ondertekenen. En hier kun je het nieuws over Tuntenhaus volgen.

Harry Westerink

(De petitietekst is uit het Duits vertaald door Doorbraak)