Waarom de staking van distributiewerkers bij Albert Heijn uniek is

Lege schappen

Sinds zondag staken de distributiewerkers van Albert Heijn. Waarom is deze staking uniek en belangrijk?

Ten eerste stappen distributiewerkers in de zichtbaarheid. Distributie is een van de snelst groeiende sectoren in Nederland. De supermarkten moeten gevuld worden. Daarnaast wordt er steeds meer online besteld.

Nadat je thuis achter je laptop of telefoon op de knop “bestellen” hebt gedrukt, zijn er meestal ergens in een distributiecentrum mensen bezig je pakket op te halen en klaar te maken om het te bezorgen.

Dat werk wordt niet gezien en wordt meestal gedaan door uitzendkrachten uit andere EU-landen, door arbeidsmigranten. Bij Ahold is ongeveer de helft van de distributiewerkers een uitzendkracht uit een ander EU-land. Deze groep wordt steeds groter.

Daarnaast zijn er parttimers en fulltimers. De fulltimers hebben vrijwel allemaal een vast contract. Wat Albert Heijn altijd doet, is de verschillende werkers tegen elkaar uitspelen. Zo krijgen de werkers met een vast contract steeds meer privileges en de uitzendkrachten steeds minder.

En omdat de groep van uitzendkrachten een groeiende groep is, is het op lange termijn voordelig voor de winsten van het bedrijf.

Ten tweede. Voor het eerst staken niet alleen de distributiewerkers met een vast contract, maar ook de uitzendkrachten (die arbeidsmigrant zijn) en de parttimers (waarvan sommigen een vast en sommigen een tijdelijk contract hebben).

Ook de groep met een onzeker contract en weinig werkuren hebben zich georganiseerd in de FNV en komen op voor hun belangen. Dit maakt het moeilijker voor Albert Heijn om de werkers tegen elkaar uit te spelen.

Zowel het feit dat in de distributiewereld actie gevoerd wordt, als het feit dat uitzendkrachten en vaste krachten dat samen doen, kan zorgen voor een trend in deze sector.

Tot slot: deze acties leggen de hypocrisie bloot van een bedrijf als Albert Heijn. Albert Heijn is (net als Bol, Gall&Gall en Etos) onderdeel van de multinational Ahold. Ahold zit in het Dagelijks Bestuur van de werkgeversorganisatie VNO-NCW.

Deze werkgeversorganisatie heeft samen met de FNV een advies gegeven aan de minister van Sociale Zaken dat vaste contracten de norm moeten worden. Dat houdt in dat bij structureel werk, zoals het distributiewerk van Albert Heijn, een structurele baan hoort.

Terwijl Ahold aan die poldertafel sier probeert te maken en met een dergelijk advies komt, veranderen ze niets in de praktijk binnen de eigen werkvloeren. Het aantal uitzendkrachten groeit alleen maar.

Nog sterker: Albert Heijn zegt dat ze wel vaste contracten willen geven, maar dat het ze vooral niets mag kosten, want ze hebben 2,5 miljard euro winst gemaakt en dat moet niet minder worden.

Deze houding zorgt er alleen maar voor dat nu naast de mensen met een vast contract ook honderden en honderden uitzendkrachten die arbeidsmigrant zijn, zich organiseren en samen aan het staken zijn. #SamenStaakJeSterker en uiteindelijk gaan de distributiewerkers winnen.

Cihan Ugural

(Dit artikel verscheen eerder als draadje op Twitter.)