Prijsduikers in schoonmaaksector te kakken gezet met duikbrillen

Duikbril
Gisteren, op de Internationale Dag van de Schoonmaker, hebben zo’n 100 schoonmakers de Gouden Duikbril uitgereikt aan ING en schoonmaakbedrijf GOM. Deze Oscar van de gierigaards is bedoeld voor de grootste prijsduikers van Nederland. ING bezuinigde de afgelopen jaren zo’n 25 procent op zijn schoonmakers, wat heeft geleid tot hoge werkdruk en slechte arbeidsomstandigheden.

Volgens FNV Bondgenoten-bestuurder Ron Meyer laat ING met die bezuinigingen zien dat de top van de bank geen respect heeft voor schoonmakers. “De slogan ‘ING denkt met u mee’ mag vanaf nu officieel veranderd worden in ‘ING duikt met u mee’.” ING heeft aangekondigd de onlangs gepresenteerde Code Verantwoordelijk Marktgedrag in de schoonmaaksector te willen ondertekenen. Zolang ING zich asociaal blijft opstellen naar de schoonmakers toe, heeft de bank volgens Meyer niets te zoeken bij die gedragscode. De bank moet met de ondertekening ervan geen mooie sier willen maken, maar daadwerkelijk rekening gaan houden met de rechten en belangen van schoonmakers.

Ook GOM had de dubieuze eer om in de prijzen te vallen en een duikbril te ontvangen. Nadat ING eerder al twee keer fors had bezuinigd op het schoonmaakwerk, bood het schoonmaakbedrijf zijn schoonmakers daarna nog goedkoper aan. Zo worden de schoonmakers het slachtoffer van de moordende concurrentiestrijd in de schoonmaaksector. Door samen sterk te staan weten ze gelukkig terug te vechten en daarbij ook successen te boeken.

Justice for Janitors Day, de Internationale Dag van de Schoonmaker, is begonnen als herdenking van de demonstratie van schoonmakers in Los Angeles op 15 juni 1990, die door de politie ruw uit elkaar werd geslagen.

Sindsdien wordt jaarlijks in de hele wereld op 15 juni stilgestaan bij het werk en de arbeidsvoorwaarden van schoonmakers. De duikbrilactie toont aan dat de schoonmakers ruim een jaar na de langste staking sinds 1933 nog steeds volop strijdbaar zijn en voor hun rechten blijven opkomen. Doorbraak steunt hun strijd sinds 2007.

Harry Westerink