Protesteer tegen Zwarte Piet-poppen in Nijmeegs winkelcentrum Molenpoort!

Bezoekers van winkelcentrum Molenpoort in Nijmegen stuurden ons foto’s van Zwarte Piet-poppen die daar zijn opgehangen. Meer en meer mensen in Nijmegen maken zich boos over dat racisme. Doorbraak stuurde onderstaande protestbrief naar het winkelcentrum. Maak ook bezwaar tegen de aanwezigheid van Zwarte Piet-poppen in het winkelcentrum en stuur een eigen protestbrief!

Je kunt je protestbrief mailen naar: facilitair@molenpoortnijmegen.nl en naar: promotie@molenpoortnijmegen.nl

Let op: onder de brief staan vijf foto’s van de Zwarte Piet-poppen.

Harry Westerink


Geachte heer, mevrouw,

Wij, de organisatie Doorbraak, kregen onlangs van bezoekers van winkelcentrum Molenpoort aan de Molenstraat 43 in Nijmegen foto’s opgestuurd van Zwarte Piet-poppen, die in uw winkelcentrum blijken te zijn opgehangen. Deze poppen hebben de gebruikelijke karikaturale kenmerken. Ze zijn helemaal zwart en hebben felrode lippen en kroeshaar. Ze hangen aan touwen, in een acrobatische houding, en dienen als kinderlijk en speels vermaak.

Hierbij dienen wij als organisatie bij u een klacht in over de aanwezigheid van deze blackface-poppen. Wij verzoeken u om deze poppen zo snel mogelijk te verwijderen uit uw winkelcentrum.

Zwarte Piet is een racistische karikatuur van mensen van Afrikaanse herkomst. Volwassenen en kinderen van kleur worden tijdens de Sinterklaas-periode (van oktober tot en met december) gediscrimineerd in verband met de Zwarte Piet-figuur. Dat is onlangs weer gebleken bij meerdere voetbalwedstrijden en ook daarbuiten, op straat, in winkels, op de werkvloer en in de privé-sfeer. Mensen worden uitgemaakt voor Zwarte Piet (met uitspraken als “Kijk, daar loopt je familie” en “Jij hoeft je niet meer te schminken, hè”). Ze worden uitgescholden en bedreigd. Zwarte kinderen worden zodanig gepest met Zwarte Piet dat ze er hun hele leven lang trauma’s aan over houden. Door de aanwezigheid van Zwarte Piet-poppen voelen mensen van kleur zich niet veilig in uw winkelcentrum Molenpoort. De poppen zijn vooral voor mensen van kleur schokkend, beledigend en denigrerend. Witte kinderen groeien door het gebruik van de Zwarte Piet-figuur op met racistische beeldvorming.

Veel organisaties en instituten hebben inmiddels bevestigd dat Zwarte Piet racisme is. In 2015 heeft het Committee on the Elimination of Racial Discrimination (CERD) van de Verenigde Naties een dringend beroep gedaan op de Nederlandse overheid om het Zwarte Piet-racisme uit te bannen. “Zelfs een diepgewortelde traditie rechtvaardigt geen discriminatie en stereotypering”, aldus het CERD. “De overheid moet actief bevorderen dat die kenmerken van Zwarte Piet worden verwijderd die negatieve stereotypen weergeven en door veel mensen van Afrikaanse origine worden beschouwd als een overblijfsel van de slavernij.”

Nationaal en internationaal neemt de kritiek op de Zwarte Piet-figuur steeds meer toe. Naast het VN-comité hebben ook de Amsterdamse rechtbank, het College voor de Rechten van de Mens en de Kinderombudsman verklaard dat Zwarte Piet racistische aspecten heeft. Meer dan 100 BN-ers (Bekende Nederlanders) en vele anderen hebben zich uitgesproken tegen Zwarte Piet, onder wie realityster Kim Kardashian en rapper Waka Flocka. In diverse steden hebben basisscholen de Zwarte Piet-figuur afgeschaft of gaan ze die figuur afschaffen. Drie van de vier grote steden hebben Zwarte Piet inmiddels afgeschaft tijdens de lokale Sinterklaasintochten. De publieke omroep NTR zet voortaan alleen maar roetveegpieten in bij het Sinterklaasjournaal en tijdens de landelijke Sinterklaasintocht. Vrijwel alle grote winkelketens, waaronder Albert Heijn, Hema, Jumbo, Kruidvat en Blokker, hebben Zwarte Piet verwijderd uit hun verkoopassortiment en hun promotiemateriaal.

Wij vragen u daarom om alle Zwarte Piet-beeltenissen en -versiersingen uit uw winkelcentrum weg te halen.

Graag ontvangen wij een reactie van u op ons verzoek.

Met vriendelijke groet,

medewerkers van de organisatie Doorbraak