Stop de minstrel shows! Kick out de Zwarte Pieten-bands!

WAARSCHUWING: DIT ARTIKEL BEVAT EXPLICIETE AFBEELDINGEN VAN RACISTISCH GEWELD.

Op zaterdag 23 november werd Leiden opgeschrikt door racisme in de publieke ruimte. De blaaskapel Herriemonie kwam in blackface optreden op de markt. Dit gaat in tegen de gemeentelijke lijn voor een racisme-vrij sinterklaasfeest. Interessant om te weten is dat de band Herriemonie onderdeel is van muziekvereniging Crescendo uit Alphen aan den Rijn. Deze vereniging is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO).

Op zaterdag 7 december 2019 houdt de KNMO het jaarlijkse congres, in bijzijn van minister Ank Bijleveld van Defensie. Het thema van dit congres is dit jaar “diversiteit en inclusiviteit”. Dat thema staat natuurlijk haaks op het optreden van de blaaskapel Herriemonie als Zwarte Pieten-band.

Minstrel show Herriemonie in Leiden.

De actiegroep No More Blackface Leiden heeft twee brieven geschreven, een naar Crescendo en een naar de KNMO, om aandacht te vragen voor het racistische karakter van de blaaskapel en met de vraag hoe dit racistische karakter te rijmen valt met het thema van hun congres, diversiteit en inclusiviteit. Wij roepen iedereen op om de twee onderstaande brieven naar KNMO en naar Crescendo te sturen!

Niet alleen Crescendo heeft een blaaskapel met racistische karikaturen, er zijn meer muziekverenigingen die zo’n blaaskapel hebben. Check de site http://www.zwartepietenbands.nl en laat van u horen bij de muziekvereniging, de KNMO of de band. U kunt vanzelfsprekend gebruikmaken van onderstaande twee brieven.

Zwarte Pieten-bands zijn de minstrel shows van 2019. Help Nederland in 2020 minstrel show-vrij te maken!

No More Blackface Leiden

Beelden van een BBC minstrel show die liep van 1958 tot 1978.

Brief naar KNMO

Geachte heer, mevrouw,

Ik vraag uw aandacht voor het volgende.

Hierbij wil ik u, de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO), erop wijzen dat binnen een van uw lidorganisaties, de muziekvereniging Crescendo uit Alphen aan den Rijn, de racistische karikatuur Zwarte Piet actief wordt gepromoot. De blaaskapel Herriemonie, die deel uitmaakt van deze muziekvereniging, treedt namelijk op als Zwarte Pieten-band tijdens Sinterklaasintochten en bij andere activiteiten. Deze blaaskapel had onlangs ook een optreden in Leiden. Ik maak bezwaar tegen bands met Zwarte Pieten.

Op zaterdag 7 december 2019 houdt de KNMO haar jaarlijke congres, in het bijzijn van minister Ank Bijleveld van Defensie. Het thema van dit congres is dit jaar “diversiteit en inclusiviteit”. In schril contrast met dit thema staat het optreden van de blaaskapel Herriemonie als Zwarte Pieten-band. Zwarte Piet is een racistische karikatuur van mensen van Afrikaanse herkomst. De Zwarte Piet-figuur kwetst, vernedert en beledigt zwarte mensen, en confronteert kinderen en volwassenen met racistische beeldvorming. Door de Zwarte Piet-figuur te gebruiken worden zwarte kinderen en volwassenen uitgesloten van het Sinterklaasfeest. Dat feest geeft hen een onveilig en pijnlijk gevoel. Elk jaar opnieuw worden zwarte kinderen en volwassenen uitgemaakt voor Zwarte Piet. Ze worden met die figuur bespot en belachelijk gemaakt. Zwarte Piet staat voor racisme en uitsluiting, en staat haaks op het thema “diversiteit en inclusiviteit” van het KNMO-congres.

Steeds meer mensen, steeds meer gemeenten (waaronder de gemeente Leiden), steeds meer organisaties zien in dat de Zwarte Piet-figuur moet worden afgeschaft. De publieke omroep NTR heeft dit jaar besloten om alleen roetveegpieten te gebruiken tijdens het Sinterklaasjournaal en bij de landelijke Sinterklaasintocht in Apeldoorn. Vrijwel alle grote winkelketens zijn gestopt met het gebruik van Zwarte Piet bij hun promotie- en verkoopmateriaal. Ook internationaal is er veel protest tegen Zwarte Piet. Het is daarom hoog tijd dat ook muziekverenigingen Zwarte Piet in de ban gaan doen.

Ik heb gemerkt dat er in het algemeen nog steeds veel bands zijn die optreden met Zwarte Pieten. Dat blijkt uit de site http://www.zwartepietenbands.nl Ik vraag u om u uit te spreken tegen het gebruik van Zwarte Piet-figuren door muziekbands. Zo kunt u een statement maken voor diversiteit en inclusiviteit.

Ik verzoek u om voor, tijdens en na het KNMO-congres aan al uw leden kenbaar te maken dat de Zwarte Piet-figuur niet hoort bij het thema van uw congres, en juist het tegenovergestelde is van diversiteit en inclusiviteit. Verder verzoek ik u om er bij uw lidorganisatie Crecendo, en bij al uw andere leden, op aan te dringen om de Zwarte Piet-figuur niet langer meer in te zetten tijdens evenementen, optochten en andere activiteiten.

Graag ontvang ik een reactie van u op mijn verzoek.

Met vriendelijke groet,


Brief naar Crescendo

Geachte heer, mevrouw,

Ik vraag uw aandacht voor het volgende.

Hierbij wil ik u, muziekvereniging Crescendo, erop wijzen dat binnen uw organisatie de racistische karikatuur Zwarte Piet actief wordt gepromoot. De blaaskapel Herriemonie, die deel uitmaakt van uw vereniging, treedt namelijk op als Zwarte Pieten-band tijdens Sinterklaasintochten en bij andere activiteiten. Deze blaaskapel had onlangs ook een optreden in Leiden. Ik maak bezwaar tegen bands met Zwarte Pieten.

Uw muziekvereniging is lid van de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO). Op zaterdag 7 december 2019 houdt de KNMO haar jaarlijke congres, in het bijzijn van minister Ank Bijleveld van Defensie. Het thema van dit congres is dit jaar “diversiteit en inclusiviteit”. In schril contrast met dit thema staat het optreden van de blaaskapel Herriemonie als Zwarte Pieten-band. Zwarte Piet is een racistische karikatuur van mensen van Afrikaanse herkomst. De Zwarte Piet-figuur kwetst, vernedert en beledigt zwarte mensen, en confronteert kinderen en volwassenen met racistische beeldvorming. Door de Zwarte Piet-figuur te gebruiken worden zwarte kinderen en volwassenen uitgesloten van het Sinterklaasfeest. Dat feest geeft hen een onveilig en pijnlijk gevoel. Elk jaar opnieuw worden zwarte kinderen en volwassenen uitgemaakt voor Zwarte Piet. Ze worden met die figuur bespot en belachelijk gemaakt. Zwarte Piet staat voor racisme en uitsluiting, en staat haaks op het thema “diversiteit en inclusiviteit” van het KNMO-congres.

Steeds meer mensen, steeds meer gemeenten (waaronder de gemeente Leiden), steeds meer organisaties zien in dat de Zwarte Piet-figuur moet worden afgeschaft. De publieke omroep NTR heeft dit jaar besloten om alleen roetveegpieten te gebruiken tijdens het Sinterklaasjournaal en bij de landelijke Sinterklaasintocht in Apeldoorn. Vrijwel alle grote winkelketens zijn gestopt met het gebruik van Zwarte Piet bij hun promotie- en verkoopmateriaal. Ook internationaal is er veel protest tegen Zwarte Piet. Het is daarom hoog tijd dat ook uw muziekvereniging Zwarte Piet in de ban gaat doen.

Ik verzoek u als muziekvereniging om de racistische Zwarte Piet-figuur niet langer meer in te zetten tijdens evenementen, optochten en andere activiteiten. Ik heb bovendien de KNMO verzocht om er bij al de KNMO-leden, waaronder uw vereniging, op aan te dringen om niet langer meer Zwarte Pieten-bands in te zetten.

Graag ontvang ik een reactie van u op mijn verzoek.