PVV-manifestatie trekt neo-nazi’s

Prinsevlaggen op de PVV-manifestatie.
Prinsevlaggen op de PVV-manifestatie.

Afgelopen zaterdag hield de PVV een manifestatie in Den Haag tegen het bezuinigingsbeleid van het kabinet Rutte II. Pakweg 2.500 aanhangers van de extreem-rechtse partij kwamen opdagen. Onder hen bevonden zich tientallen fascisten en neo-nazi’s.

In de aanloop naar de manifestatie sprak Geert Wilders de hoop uit dat er duizend aanhangers van hem op zouden komen dagen, al hoopte hij natuurlijk op meer. En dat gebeurde ook. Maar liefst 2.500 mensen luisterden naar Wilders en zijn adjudant Fleur Agema. Hiermee werd het de grootste extreem-rechtse manifestatie sinds de Tweede Wereldoorlog.

Links kon daar in Den Haag helaas relatief weinig tegenover zetten, ondanks alle duizenden flyers en posters die verspreid waren. Een honderdtal anti-fascisten demonstreerde elders in Den Haag tegen de PVV. Na afloop van die actie trok een deel van die demonstranten naar het Plein. Daar protesteerde een ongeveer even grote groep uit de kringen van Occupy tegen de bezuinigingen.

In Amsterdam demonstreerde parlementair links – en rechts in de vorm van de ouderenpartij 50PLUS – samen met maatschappelijke organisaties tegen het afbraakbeleid van de regering. De opkomst bedroeg daar ettelijke duizenden. Niettemin is het een teken aan de wand dat extreem-rechts tegenwoordig aantallen op de been weet te brengen die niet veel onderdoen voor die van de meer traditioneel actievoerende krachten. Dat zou grote verontrusting teweeg moeten brengen.

Nazi’s

Zoals verwacht bestond de aanhang van Wilders voor een deel uit notoire extreem-rechtsen, fascisten en neo-nazi’s. Uit onderzoek van de anti-fascistische onderzoeksgroep Kafka blijkt bijvoorbeeld dat er een delegatie van Voorpost was. Die banjerden rond met een tiental oranje-blanje-bleu-vlaggen, oftewel met de vlag die vooral bekendheid geniet als het vaandel van de NSB die tijdens de Tweede Wereldoorlog collaboreerde met de nazi-bezetters. Niemand van de aanwezigen nam er aanstoot aan of greep in. Ook bleek niemand er moeite mee te hebben dat een van de aanwezigen meerdere keren de Hitlergroet bracht. Verder waren er kopstukken van de fascistische actiegroep Identitair Verzet en Zwart Front, alsmede een aantal kaderleden van de nazistische NVU en Blood & Honour. Ook de onvermijdelijke Ben van der Kooi was weer aanwezig. Die zat eerder geruime tijd in voorarrest omdat hij verdacht werd van het in brand steken van een moskee.

Na afloop van de manifestatie trok een deel van de fascisten en neo-nazi’s op naar het Plein. Daar probeerden zij samen met tientallen andere PVV-aanhangers de daar eveneens gearriveerde anti-fascistische demonstranten aan te vallen. Door tussenkomst van de politie kon dat voorkomen worden.

De komst van tientallen fascisten en neo-nazi’s naar de Wilders-manifestatie wekt geen enkele verbazing. Soort zoekt immers soort, ook al zijn er wel onderlinge meningsverschillen, met name over de vermeende rol van “de joden” in de wereldpolitiek. Daarbij is de PVV de laatste maanden transparanter geworden over de eigen politieke positie door warme contacten aan te gaan met partijen als het Vlaams Belang, het Franse Front National en de Oostenrijkse FPÖ. Die partijen zitten – ondanks de bezwerende woorden van Wilders en zijn buitenlandse vrienden – tot de nok toe afgeladen met jodenhaters, anti-abortusactivisten en andere krachten die de collaboratie met de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog nog steeds goed praten. In die zin is het dan ook meer dan logisch dat traditioneel extreem-rechts in Nederland haar reserves laat varen en gewoon deelneemt aan een manifestatie van een andere tak van extreem-rechts.

Gerrit de Wit