Roep Vlaggen Unie op om te stoppen met verkoop VOC-troep!

Op de webshop van het bedrijf Vlaggen Unie wordt een VOC-vlag te koop aangeboden. Tegelijkertijd staat op de website van het bedrijf ook een Black Lives Matter-vlag en een Regenboog-vlag. Deze vlaggen worden begeleid met de tekst “Steun jij de Black Lives Matter beweging? Laat het zien met een vlag!” en “Bent u op zoek naar een regenboog-vlag voor Coming Out Day op 11 oktober, de Gay Pride of een andere gelegenheid? Bij ons kunt u voordelig een LGBT-vlag bestellen.”

Bij Vlaggen Unie weten ze dus donders goed dat vlaggen een symbolische waarde hebben en gebruikt worden om politieke boodschappen uit te dragen. Enerzijds proberen ze een slaatje te slaan uit de strijd van de Black Lives Matter en de LHBTQI+-bewegingen, maar tegelijk bieden ze een vlag aan die symbool staat voor de verheerlijking van koloniale misdaden.

De Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) staat namelijk symbool voor het Nederlandse koloniale verleden in het algemeen en met name in “Nederlands-Indië”, het huidige Indonesië. Een verleden dat is doordrenkt met het bloed van degenen wiens thuis onder het juk van de Nederlandse overheersing werd gebracht. De VOC-vlag die wordt verkocht, staat symbool voor de marteling, plundering, onderdrukking en genocide waar de VOC verantwoordelijk voor is geweest.

Naast de gruwelijke geschiedenis die schuilt achter deze vlag, wordt deze vandaag de dag nog steeds gebruikt door extreem-rechtsen om uiting te geven aan hun racistisch superioriteitsdenken. Zij zijn trots op de VOC en de “glorieuze” historie waarin Nederland rijkdom vergaarde en aanzien genoot. Dat deze rijkdom geroofd was van de oorspronkelijke bevolking in de koloniën en dat deze roof gepaard ging met het uitmoorden van heel veel mensen, zoals op de Banda-eilanden op Maluku, wordt door hen bewust genegeerd of gebagatelliseerd. Extreem-rechtsen beschouwen deze mensen vanwege hun afkomst immers als minderwaardig.

Het reproduceren en verkopen van dit soort symboliek houdt dit soort superioriteitsdenken in stand. Door deze vlag in het assortiment te hebben, draagt de Vlaggen Unie bij aan de ontmenselijking van (voorheen) gekoloniseerde mensen en normaliseert het bedrijf misdaden die tot vandaag de dag nog steeds invloed hebben op de regio’s die leden onder het Nederlandse kolonialisme. Dit soort symboliek is een klap in het gezicht van de slachtoffers van het Nederlandse kolonialisme en hun nazaten.

Wij roepen de Vlaggen Unie dan ook op om deze vlag onmiddellijk uit het assortiment te halen en stuurden de onderstaande brief naar het bedrijf. We roepen jou ook op om de Vlaggen Unie aan te spreken op de verkoop van de VOC-vlag!

Doorbraak


Mail aan Vlaggen Unie:

Geachte medewerkers van de Vlaggen Unie,

Vlaggen zijn symbolen waarmee een boodschap uitgedragen kan worden. Als bedrijf dat zich specialiseert in de verkoop van vlaggen zal dat jullie vast bekend zijn. Niet voor niets zijn op jullie website de volgende vlaggen te koop die een expliciete politieke/activistische boodschap uitdragen, zie bijvoorbeeld de Black Lives Matter-vlag: https://www.vlaggenunie.nl/black-lives-matter-vlag.html Of de Regenboog-vlag: https://www.vlaggenunie.nl/regenboog-vlag.html.

Deze vlaggen worden begeleid met de tekst “Steun jij de Black Lives Matter-beweging? Laat het zien met een vlag!” en “Bent u op zoek naar een Regenboog-vlag voor Coming Out Day op 11 oktober, de Gay Pride of een andere gelegenheid? Bij ons kunt u voordelig een LGBT-vlag bestellen.”

Een vlag die te koop is op jullie website, maar waar jullie (wijselijk?) geen begeleidende tekst bij hebben geplaatst, is de VOC-vlag: https://www.vlaggenunie.nl/voc-vlag-101524695.html

De Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) staat symbool voor het Nederlandse koloniale verleden in het algemeen en met name in het huidige Indonesië. Een verleden dat is doordrenkt met het bloed van degenen wiens thuis onder het juk van de Nederlandse overheersing werd gebracht. De vlag die door jullie wordt verkocht, staat symbool voor de marteling, plundering, onderdrukking en genocide waar de VOC verantwoordelijk voor is geweest.

Naast de geschiedenis die schuilt achter deze vlag wordt deze vandaag de dag nog steeds gebruikt door extreem-rechtsen om uiting te geven aan hun racistisch superioriteitsdenken. Zij zijn trots op de VOC en de “glorieuze” historie waarin Nederland rijkdom vergaarde en aanzien genoot. Dat deze rijkdom geroofd was van de oorspronkelijke bevolking in de koloniën en dat deze roof gepaard ging met het uitmoorden van heel veel mensen, zoals op de Banda-eilanden op Maluku, wordt door hen bewust genegeerd of gebagatelliseerd. Extreem-rechtsen beschouwen deze mensen vanwege hun afkomst immers als minderwaardig.

Het reproduceren en verkopen van dit soort symboliek houdt dit soort superioriteitsdenken in stand. Door deze vlag in het assortiment te hebben dragen jullie bij aan de ontmenselijking van (voorheen) gekoloniseerde mensen en normaliseren jullie misdaden die tot vandaag de dag nog steeds invloed hebben op de regio’s die leden onder het Nederlandse kolonialisme. Dit soort symboliek is een klap in het gezicht van de slachtoffers van het Nederlandse kolonialisme en hun nazaten.

Wij roepen jullie dan ook op om deze vlag onmiddellijk uit het assortiment te halen. Graag ontvangen we een reactie van jullie.

Met vriendelijke groet,

Max de Jong

Doorbraak