Rutte tegen Zwarte Piet?!

Het #BlackLivesMatter-protest in Utrecht op 5 juni 2020.

Rutte tegen Zwarte Piet?! Ja zeggen, zoethoudertjes uitdelen, vage beloften maken en nee doen.

Zo proberen Nederlandse machthebbers kritische bewegingen onschadelijk te maken en in de kiem te smoren. Om zelf in controle blijven en alles bij het oude te laten. En dat mag best wat wisselgeld kosten, vinden ze. Wat stemmen aan de extreem-rechtse flank bijvoorbeeld.

Is het onbelangrijk dat de premier 180 graden draait? Nee, integendeel. Aan windvanen als Rutte zie je hoe de wind waait.

Het zegt dat de kracht van de anti-racisme beweging zo is gegroeid dat zij die beweging zo snel mogelijk weer willen neutraliseren door te doen alsof alles goed komt. Want zij, de verlichte despoten, hebben je gehoord.

Hun boodschap is dat je weer terug moet naar je bank en je Netflix of Xbox weer aan moet zetten. Want zij lossen het voor je op.

Ondanks dat ze het jaren hebben geprobeerd, lukt het hen niet meer om strijders tegen racisme als een klein groepje radicale gekkies neer te zetten waar je niet bij zou willen horen. Als zelfs de dragende krachten van het nationale voetbalelftal zich aansluiten, gaan ze door naar de volgende fase: in slaap sussen.

Als je met ruim 20.000 mensen met op zichzelf hele brave demonstraties met strijdbare toespraken al toezeggingen krijgt. Wat zou je dan kunnen bereiken als deze groep een beweging wordt, zich organiseert en gecoördineerd blijft strijden tegen het diepgewortelde, institutionele Nederlandse racisme?

Dat leuzen worden omgezet in massale directe acties die de druk op kunnen voeren: stakingen, blokkades, etc. Van dit beeld schijten die machthebbers in hun broek.

Daarom gooien ze nu zoethoudertjes in plaats van olie op het vuur. Zolang we dat beseffen. kunnen we even genieten van het feit dat we Rutte gedwongen hebben om hem bijtend op zijn lippen te zeggen dat wij al die jaren gelijk hebben gehad.

Want tussen gelijk hebben en gelijk krijgen zit macht. De vraag is of wij die collectieve macht verder gaan uitbouwen. All power to the people! #BlackLivesMatter!

Bob Wester